Belföld

Hende azt reméli, nem primitív a rakétatolvaj

hende-csaba (hende csaba, )
hende-csaba (hende csaba, )

Vizsgálják a honvédségnél a Táborfalván eltűnt rakétaalkatrészek ügyét.

A vezérkari főnök utasítására már vizsgálják, hogy pontosan miként tűnhettek el a rakétaalkatrészek a táborfalvai lőtérről még szeptember közepén – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter az M1 Az este című műsorában. A miniszter arra a kérdésre, hogy miért vártak majdnem egy hónapot a rakéták eltűnésének nyilvánosságra hozatalával, azt válaszolta, hogy csak a vizsgálat lezárulta után tud állást foglalni és tájékoztatni a nyilvánosságot, kit terhel a fegyelmi felelősség a rakéták harci fejeinek eltűnéséért.

A szerkezetek a MI-24-es harci helikopterek nem irányítható rakétái, amelyeket speciális rakétavetőből lőnek ki, semmi másra nem alkalmas, viszont veszélyt jelent – hangsúlyozta.

Az alkatrészek – akár 20 méteres körben – halált okozhatnak, ha felrobbannak. “Persze ez nem olyan, mint egy kézigránát, ez akkor robban, ha mondjuk nagy kalapáccsal hatot-nyolcat ráütnek, de én azért remélem, hogy ennyire primitív nem lehet az elkövető. Reméljük a legjobbakat, hogy semmilyen baleset nem következik be” – mondta a miniszter. Az eszközök – a miniszter közlése szerint – egy lezárt honvédségi területről tűntek el, “aki oda bement, az lopni ment”.

A HM felhívta az emberek figyelmét, hogy az ellopott tárgyak közvetlen veszélyt jelentenek; a harci fejek 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter hosszúságú csövek, a két végén lévő furatban narancssárga anyag látható. A HM szerint az eltűnt rakétaalkatrészeket nem szabad megmozdítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik