Belföld

TASZ: a regisztráció aláássa a választójogot

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy véli, hogy az esélyegyenlőséget sérti, ha a társadalom legszegényebbjeinek a választáson való részvétel plusz terheket jelentene, és a választási csalások ellen sem segít a regisztráció.

A TASZ álláspontja szerint az önkéntes bejelentkezésen alapuló választói névjegyzék intézménye szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az általános és egyenlő választójog gyakorlását. Az előzetes regisztráció bevezetése mellett nem szól kényszerítő vagy nyomós indok, tehát önkényes döntés, és a bevezetésével járó hátrányokat nem ellensúlyozzák legitim előnyök.

A bejelentkezésen alapuló névjegyzék intézményének bevezetése nem fogja jobban óvni a választások tisztaságát, mint a jelenlegi választási eljárás, a bejelentkezéses névjegyzék önmagában nem tud több választási csalást kiszűrni.

Hasonlóan vélekedett egy szerdai vitafórumon Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese, aki szerint az új rendszer nem garantálja jobban a választások tisztaságát. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint ugyanakkor eddig kétes módon választásra bírt, politikailag nem tudatos választók döntöttek az ország sorsáról.

A TASZ közleményében hangsúlyozza azt is, hogy a bejelentkezés nem az önkéntes részvételt fogja ösztönözni, hanem a választásoktól való távolmaradást, mert költségesebbé teszi a részvételt: a bejelentkezés ráfordítással jár, pénzt, időt, figyelmet követel. Ennek eredményeképpen az új intézmény az esélyegyenlőség ellen hat, hiszen a plusz ráfordítás a társadalom legsérülékenyebb rétegei, a mélyszegénységben élők, illetve a fogyatékosok számára az átlagosnál nagyobb terhet jelent. A választási eljárás szabályai nemcsak a választás kimenetelét, de az eredmény legitimitását is befolyásolják.

Legitim cél hiányában, továbbá, mivel már létezik egy megfelelően működő – a választói névjegyzék létrehozására is alkalmas – nyilvántartás, egy újabb adatfelvétel nemcsak felesleges, hanem ellentétes az adatkezelés alkotmányos követelményeivel – írja közleményében a TASZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik