Belföld

Rogán a héjákhoz tartozik

A nemzetközi tárgyalópartnerek elszántak a jegybanki tranzakciós illeték megszüntetésének kérdésében, ám Rogán Antalnak vannak ötletei, hogy miként lehetne mégis valamilyen formában megadóztatni a Magyar Nemzeti Bankot. "Én inkább a héjákhoz tartozom" - mondta a frakcióvezető.

Megfontolandó eszköznek, igazságos adózási formának nevezte Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a Lánchíd Rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában az MNB egyes műveletei után fizetendő illetéket, amelyet szerinte nem kell “csak úgy, rögtön kidobni”. Sőt úgy látja, hogy akár más mértékben, más műveletekre, de érdemes lenne megtartani a jegybanki tranzakciós illetéket. Ám lehet – folytatta -, hogy nem ez lesz a kormány végső döntése, mert “a tárgyalópartnereink a másik oldalon elég elszántak, kőkeményen ragaszkodnak ahhoz, hogy minél kevésbé adóztassuk a bankokat, és ha már a kereskedelmi bankok adóztatásának visszavonásáról nem is tudnak meggyőzni minket, de elszántak abban a tekintetben, hogy a jegybank megadóztatásának szándékát szüntessük meg”.

A kabinet egyelőre nem hozott döntést – mondta Rogán, majd a helyzetet jellemezve úgy fogalmazott: “vannak közöttünk héják és vannak galambok, én inkább a héjákhoz tartozom”.

A Fidesz frakcióvezetője az interjúban kitért arra is, hogy a kormánynak péntekig kell ismertetnie az Európai Bizottsággal, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására annak érdekében, hogy megszűnjön a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás.

Rogán Antal szavai szerint a kabinet ebben a kérdésben nagyjából ugyanazt a tárgyalási javaslatot teszi majd le az Európai Bizottság asztalára, mint amit az IMF-nek írt szándéklevélben is javasolt.

A kormány a döntéseivel arra is választ ad majd, hogyan valósítható meg a munkahelyvédelmi akcióterv, “akár a jegybanki tranzakciós illeték elengedése mellett is” – tette hozzá.

Nyomatékosította egyúttal, hogy a kormány jövőre el fogja törölni a félszuperbruttót, ami többletjövedelmet jelent majd a családok nagy részének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik