Belföld

Orbán az informatikába kapaszkodna

szamitogep(960x640)(3).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(960x640)(3).jpg (számítógép, internet, )

A kormányfő szerint a szektornak komoly a múltja és ígéretes a jövője Magyarországon.

A magyarok mindig is élen jártak az informatikai szektor fejlesztésében: elég csak a matematikus Neumann Jánosra, továbbá a beszélőgépet feltaláló Kempelen Farkasra vagy a BASIC komputernyelv megalkotójára, Kemény Jánosra gondolni – jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön, a budapesti kibertér-konferencián.

Orbán Viktor szerint azonban az infokommunikációs technológia területének nemcsak komoly múltja van Magyarországon, hanem ígéretes jövője is. Bár az informatikai szektor meglehetősen tőkeigényes terület, a tapasztalatok azt mutatják, hogy még egy olyan méretű, tőkeszegény ország is képes komoly teljesítményt felmutatni, mint a mi hazánk.

Ez valószínűleg azért van így, mert a kibervilág nemcsak az adatállományra, hanem elsősorban a szürkeállományra épül – tette hozzá a kormányfő.

Még mindig kevés felhasználónak jut eszébe, hogy minden nap bűncselekménynek eshet áldozatul a kibertérben. Tavaly az internetes bűnözés mértéke meghaladta a világ drogkereskedelmének árbevételét.

A világ országainak különösen nagy erőfeszítést kell tenniük és együtt kell működniük a kibertér biztonságának megteremtéséért, mert ma már nem elképzelhetetlen, hogy valaki csekély ráfordítással és egy aránylag egyszerű gép segítségével egy egész állam működését megzavaró támadást indítson – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik