Belföld

Lázár szerint ez a növekedés akadálya

Lázár János (Lázár János)
Lázár János (Lázár János)

A magyar vállalkozók kreativitását, innovációját, jövőbe vetett hitét értékelni kell, kezdeményezésükre a jövőben is szükség van Lázár János szerint. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta azt is, hogy nem elégedettek a kormány teljesítményével.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 50. ünnepi küldöttgyűlésén Lázár János elmondta, hogy a kormány a maga eszközeivel megpróbálja segíteni a magyar vállalkozásokat, de mozgásterét nagyban befolyásolják a világban zajló folyamatok, a súlyos európai gazdasági válság.

Az államtitkár szerint a gazdasági növekedés egyik legnagyobb akadálya a hitel hiánya, és ilyen környezetben a magyar vállalkozói teljesítmény mindenképpen figyelemre méltó.

Lázár szerint az európai uniós fejlesztési források átrendezése megindult, az állami bürokrácia csökkentése folyamatban van. A politikus hozzátette, hogy Magyarországon minden hónapban 750 ezer közszférában dolgozó kap bért, ez az arány a foglalkoztatottakhoz képest magas.

Az államtitkár elmondta, hogy a következő évben Magyarországnak ki kell osztania a még felhasználható uniós forrásokat. A fő kérdés az, hogy 2013 áprilisáig a fejlesztéspolitikai rendszer képes lesz-e kiosztani 8.500 milliárd forintot, amelyből 3.000 milliárdot a következő fél évben kellene megtennie. Kérdés az is, hogy a magyar kormány képes lesz-e az Európai Unióban érvényesíteni azt a szempontot, hogy a következő fejlesztési ciklusban a rendelkezésre álló forrás 60 százaléka a vállalkozások versenyképességének javítására, vállalkozásfejlesztésre, a növekedés elősegítésére jusson, ne pedig infrastruktúra-fejlesztésre, államigazgatási korszerűsítésre – mondta Lázár.

Lázár János kijelentette: nem vagyunk elégedettek a kormány teljesítményével, amit a kamarával való relációjában nyújtott, a fejlesztéspolitikai eredményekkel, a bürokrácia csökkentésének szintjével, a következő két évben sokkal erősebb kormányzati fellépéssel újabb lendületet kell adni, hogy a programígéretek érdemben megvalósuljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik