Belföld

Győrben is állati ünnep volt a mai

A győri Xantus János Állatkertben is megemlékeztek az Állatok Világnapjáról. Nem is akárhogy, a csíkos patásokat ugyanis csütörtökön gyerekek fogadták örökbe.

Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójához kapcsolódva, 1931 óta, október 4-én ünnepeljük az állatokat. A ferences rend megalapítója ugyanis az állatok védőszentje is egyben, amit elsősorban legendák hívtak életre. A források szerint ugyanis Assisi Szent Ferenc beszélt az állatok nyelvén, megszelídítette a farkasokat és prédikált a madaraknak.

Napjainkban egyre nagyobb szerepe van a világnapnak, hiszen a civil szervezetek, és egyesületek ilyenkor a vadon élő állatok védelmére még nagyobb hangsúlyt fektetnek, és figyelemfelkeltő akciókkal tiltakoznak pusztításuk ellen.

Városunkban a Xantus János Állatkert is csatlakozott a jeles ünnephez. Csütörtökön a Kodály Zoltán Általános Iskola 4. osztályos diákjai látogattak el a parkba, és talán elsőre kicsit furcsának tűnhet, de kivétel nélkül csíkos pólót viseltek. A megjelent újságírók gyorsan választ kaptak a kérdésükre, a tanulók azért öltöztek uniformisba, hogy örökbe fogadják patás barátaikat, a zebrákat. „A gyerekek már tavaly örökbe fogadták Pollyt és Borzast, idén azonban gyarapodott a zebracsalád, és így Sistert is szerették volna bevonni a jótékony kampányba. A lényege, hogy a diákok egy bizonyos összeggel támogatják az állatokat, cserébe pedig oklevelet kapnak, és egy évig ők lesznek úgymond a patások gazdái” – mesélte portálunknak Mészáros Gabriella, zoopedagógus.

A világnaphoz kapcsolódóan hétvégén folytatódnak a programok, hiszen vasárnap 13 órától a házi kedvenceket is bevihetik az állatkertbe a látogatók. A park újdonsült vendégeit aztán délután, Győri Imre gyárvárosi plébános áldja meg. De lesz díszes felvonulás is, Benjivel a lámával, Maximussal a csuklyásmajommal, valamint madarakkal, teknősökkel, kígyókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik