Belföld

A meleg focisták a legrejtőzködőbbek

melegek (melegek)
melegek (melegek)

Hevesi Krisztina pszichológus a homoszexuális sportolókról.

Az ELTE PPK sport- és szexuálpszichológus oktatója szerint immár több felmérés is igazolta, hogy az amerikai férfiak 37 százalékának legalább egyszer volt már kielégülésig jutó homoszexuális élménye. Hasonló kultúrákban ugyanez lehet az arány. „És miért éppen labdarúgók között ne lennének homoszexuálisok?” – kérdezi a szakember, akit a Magyar Narancs azt követően kérdezett, hogy a minap egy Bundesliga-játékos felfedte másságát.

Hevesi Krisztina szerint a „szépség dominanciája kiválthatja a vonzalmat, ha valakiben ilyen irányú az érdeklődés, tán ezért gyakoribb a homoszexualitás a divatszakmában vagy a táncosok között. Ám lehet, hogy ez csak azért feltűnő, mert abban a közegben sokkal elfogadóbbak”. A magyar kultúra igen előítéletesen fogadja azt, aki nem tagozódik be a maszkulin normarendszerbe.  A lányoknál valamelyest elfogadottabb a homoszexualitás és jóval több is a meleg focista lány.

A birkózás is vonzó lehet, mert „hosszabb ideig vannak összeölelkezve”. A szakember szerint a homoerotikus érdeklődés tagadásának példája volt, amikor egy lány egyszer azzal kereste meg, hogy birkózó fiúja csak hátulról, birkózófogással hajlandó vele szeretkezni.

Hevesi Krisztina szerint a meleg futballista fiúk a legrejtőzködőbbek, mert igyekeznek megfelelni a róluk élő csajozós sztereotípiának. Céltáblák lehetnek, ha nem élnek a „felkínálkozó” lehetősséggel, ezért akik saját homoerotikus érzéseiktől félnek, néha még túl is teljesítenek társaikon. Másrészt a fociban nagy pénz van, csapatérdek lehet, hogy az ilyesmi ne kerüljön nyilvánosságra, nehogy szurkolókat, szponzorokat veszítsen a csapat.

A pszichológus nem biztat senkit meggondolatlan coming outra Magyarországon. Hevesi Krisztina szerint egyébként a homofóbia is lehet elfojtás, amit már kísérlet is igazolt. A feltűnően heves tagadás, ellenzés jellemzően erős homoerotikus vonzódást takarhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik