Belföld

A MÁV átvette a gönyűi kikötő vasútvonalát

A gönyűi kikötőbe vezető vasútvonal üzemeltetését augusztus 31-től a MÁV Zrt. végzi, a társasággal vagyonkezelői szerződés lépett életbe.

A miniszteri válasz rámutat: “az Európai Bizottság elvárja a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésének komplex végrehajtását. Olyan fejlesztési koncepció kidolgozása javasolt, amely kapcsolódik a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) beruházáshoz, és előkészítése lehetőséget ad a visszafizetési kötelezettség elkerülésére. A kikötő továbbfejlesztése érdekében tett intézkedésekről az Európai Bizottság részére tájékoztató készül”.

Németh Lászlóné tájékoztatása szerint a kikötő továbbfejlesztésére irányuló – mintegy kétmilliárdos hazai önrész mellett hatmilliárdos uniós forrást biztosító – támogatás  szerződésének módosítása értelmében ki kell dolgozni a megvalósíthatósági tanulmány stratégiai irányait. A meglévő kapacitások jobb kihasználását további betelepülő szolgáltatók versenyével kell biztosítani.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kikötőt az állami kézben lévő MAHART Magyar Hajózási Zrt. biztosítja, a kikötő állami területeinek kezelése állami tulajdonban marad az egységes kikötőfejlesztés, infrastruktúra-ellátás, a kikötő irányítása, non-profit működtetése, valamint szabályozása és felügyelete miatt. Ezzel elkerülhető, hogy az értékes trimodális logisztikai tevékenységre alkalmas kikötői területeken bizonytalan jogi környezet és spekuláció alakuljon ki – jegyezte meg a miniszter.

Közlése szerint a kormány „a jelentkező igények szerint biztosítani fogja a kikötő további fejlesztését”. A gönyűi kikötő fejlesztését még 2005-ben pályázta meg az akkori kormányzat felkérésére az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Korábbi sajtóhírek szerint annak a veszélye fenyegetett, hogy az uniós támogatást vissza kell fizetni a létesítmény üzemkezdetének késése miatt.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. március végén tette közzé a “logisztikai beruházás céljából” kibocsátott nyilvános pályázati felhívást a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő gazdasági termináljában lévő területek földhasználati jogára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik