Belföld

Megkezdődött a seregélyesi elkerülő út építését megelőző régészeti feltárás

régész (régészet,)
régész (régészet,)

Megkezdődött a 62-es út Seregélyest elkerülő szakaszának építését megelőző régészeti feltárás, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának irányításával jövő május közepéig be kell fejezni a munkálatokat.

Hable Tibor ásatásvezető régész, múzeumigazgató-helyettes elmondta, hogy a területet már átvették a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től és megkezdték a munkát. A szakembereknek mintegy 94 ezer négyzetméternyi felületet kell feltárniuk, erre a kormány döntése értelmében 361 millió forintot fordíthatnak.

A próbaásatások alapján a nyomvonalon négy nagyobb lelőhely található: a Rác-völgyi dűlő, a Mészáros-tanya, a Réti földek, valamint a Belmajor. Ezek esetében őskori (bronzkori, késő vaskori) római, népvándorlás kori (avar), Árpád-kori, valamint középkori településnyomok, illetve temetőmaradványok előkerülése valószínűsíthető. Az ásatásvezető kiemelte, hogy leletanyagban bővelkedő területről van szó, de “kevésbé lesznek sűrű lelőhelyek, mint a 62-es út perkátai elkerülője esetében”.

Hozzátette, hogy várhatóak olyan feltárások, amelyek a régészeti topográfia szempontjából érdekesnek ígérkeznek és jól kiegészíthetik az eddigi topográfiai ismereteket. A munkákat a megyei múzeum részéről húsz szakember végzi, őket a meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztott alvállalkozó segíti gépi és kézi földmunkával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik