Belföld

Botka: “akkor végre talán megértették”

A szegedi polgármester Facebook oldalán reagált a szuperlézerről szóló kormányzati nyilatkozatra

A Szegedi Tudományegyegyetem rektora után a város polgármestere, Botka László is reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt fejlesztési programokért felelő helyettes államtitkárának az Országyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén tett nyilatkozatára.

Földi Enikő az ülésen többek közt arról számolt be: az elmúlt időszakban feltőkésítették megvalósítást végző, veszteségessé vált ELI-HU Nonprofit Kft., -t két hónapon belül pedig lezárhatják a tárgyalásokat az Európai Unióval. Ezután várhatóan a jövő év elejére elkészülhet a végleges pályázati anyag, 2013 januárjában pedig már támogatási szerződéseket köthetnek.

A helyettes államtitkár szerint a nagyberuházás gyorsítását szolgálja az is, hogy a hatósági szinteket és feladatokat előre kijelölték egy kormányrendeletben, így meg lehet előzni, hogy az építési hatósági eljárások hónapokig elhúzódjanak, így a program végén sikerül behozni a magyar hátrányt.

Ezzel kapcsolatban szerdán a Szeged24 megkeresésére először a Szegedi Tudományegyetem rektora  reagált, aki többek közt azt mondta: nem tisztje firtatni, hogy nyáron miért akadt meg a nagyberuházás.

Dr Szabó Gábor rektor

Botka László bejegyzésében azt írja: “ az Unió úgy döntött, hogy Európánk versenyképességének biztosítása érdekében 44 tudományos nagyberendezést hoz létre, ebből egyet nyert el Magyarország! Azért, mert a szegedi lézerfizikai iskola világhírű. Amikor a Fidesz és a kormány a lézerközpontot támadta, nem Szegedet támadta, hanem ezt a közös európai érdeket. Most úgy láttam eljutottak a falig, koppantak egyet, úgyhogy mostmár esetleg sürgősen folytatni kellene az előkészítő munkát. Én eddig is olyan óriási jelentőségűnek tartottam ezt a közel 65 milliárdos beruházást Szeged, sőt egész Magyarország számára, hogy együttműködésre hívtam mindenkit, remélem ezentúl így is lesz!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik