Lázár János (Lázár János)
Belföld

Visszautasíthatnák a falvak a közös önkormányzati hivatalokat

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt javasolja, hogy tagadhassák meg az önkormányzatok a közös
önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezés teljesítését.

Lázár János törvényjavaslata szerint a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény a következő bekezdéssel egészülne ki: „…a megállapodás megkötése a helyi önkormányzatokért felelős miniszter jóváhagyásával megtagadható, ha az azt kezdeményező település az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényben meghatározottak alapján nem ugyanazon országgyűlési egyéni választókerülethez tartozik.”

Az államtitkár indoklása szerint a törvényjavaslat célja a közös önkormányzati hivatalok alakítására vonatkozó feltételek
pontosítása annak érdekében, hogy az önkormányzatok számára lehetővé tegye, hogy miniszteri jóváhagyás esetén megtagadhassák a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezés teljesítését .

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény most úgy rendelkezik, hogy a városi, valamint a kétezer főnél népesebb települési önkormányzat képviselőtestülete nem tagadhatja meg a közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését, ha azt a vele határos település kezdeményezi.

Lázár János szerint a hatékony munkavégzést nehezítheti, ha a közös hivatalhoz tartozó települések nem azonos országgyűlési egyéni választókerülethez tartoznak. Ezért a tervezett rendelkezés a fentiekben ismertetett fő szabálytól való eltérés lehetőségét biztosítja, amikor lehetővé teszi az érintett önkormányzat számára, hogy az illetékes miniszter jóváhagyásával megtagadhassa a közös hivatal létrehozására irányuló megállapodás megkötését.

Lázár Jánost szeptemberben az önkormányzatok pénzügyi helyzetének rendezésével bízta meg a kormányfő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.