Belföld

Jaguárkölykök születtek a Szegedi Vadasparkban

Idén már örülhettünk nagymacska kölykök születésének és sikeres felcseperedésének, a kis hópárducok az idei év nagy kedvenceivé váltak.

A jaguároknál is lehetett számítani a szaporulatra, hiszen tavaly is született kölyök, amelyet az anya egyre nagyobb tapasztalatot szerezve, sikeresen felnevelt. Azonban idén nem egy, hanem két kicsi született, egy hím és egy nőstény, amelyek színe fekete.

A jaguár kölykök augusztus 17-én születtek. Anyjuk, a foltos Kiara a német Halle-i Állatkertből származik, míg apjuk, a fekete Negro a Nyíregyházi Állatparkból érkezett 2007-ben az akkor épült jaguár-kifutóba. Ahogy az a nagymacskáknál kötelező, már az ellés előtt el kellett különíteni az anyát a hímtől, hogy egyedül nevelhesse kicsinyeit. Ennek oka az, hogy ezek a magányosan élő nagyragadozók csak párzási időszakban találkoznak, és a hímek sokszor veszélyesek lehetnek az utódokra, akár meg is ölhetik őket. Így, amikortól majd 2-3 hónaposan elég nagyok lesznek a kölykök ahhoz, hogy a külső kifutóba engedjék őket, az apa és anyaállat a kicsinyeivel felváltva lesz látható.

A jaguár Dél- és Közép-Amerika csúcsragadozója. Bár foltos mintázata miatt sokan keverik az óvilági párduccal vagy más néven leopárddal, annál nagyobb és jóval erőteljesebb testfelépítésű. Erejét jól mutatja, hogy a nagymacskák közül neki van a legerősebb harapása. Hasonlóan a párduchoz, a fekete színváltozatú egyedek száma a természetben sem ritka, hiszen rejtőszínnek, főleg az esőerdők kevés fényt kapó alsó szintjein ez a forma is tökéletesen beválik. Tehát a fekete jaguár nem külön alfaj, hanem csak egy színváltozat.

Sajnos, ereje és rejtőszíne sem védi az embertől. Hajdan az indiánok tisztelték, az aztékok például az elit katonáikat nevezték jaguár harcosoknak. A lőfegyverek elterjedésével a vadászatuk felgyorsult, és védettségük ellenére manapság is sok egyedük esik áldozatuk értékes bundájuk miatt az orvvadászoknak. Emellett az élőhelyük rohamosan pusztul, egyre kevesebb a zsákmányolható vad, amely egyre több konfliktushoz vezet az állattartókkal. A Szegedi Vadaspark európai törzskönyvi program (ESB) keretében tartja és szaporítja a jaguárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik