Belföld

Megbüntették, pedig ott sem volt

Bírálja az ombudsman az autópálya-kezelőt, amiért tévesen vetett ki pótdíjat egy autósra.

A rendszám alapján pótdíjat vetettek ki egy autósra. Ő hiába hivatkozott arra, hogy aznap arra sem járt, és ezt igazolni tudja, illetve a fotók alapján is látható, hogy még csak nem is az ő járművét fényképezték le, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. minderről nem volt hajlandó tudomást venni, és fenntartotta a büntetést. Sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az alapvető jogok biztosának a kocsi tulajdonosa megírta, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től felszólítás kapott pótdíj megfizetésére, az ÁAK állítása szerint ugyanis az M7 autópályán közlekedett anélkül, hogy matricát vett volna. Az ÁAK fényképpel igazolta a panaszos felelősségét, amire az autó tulajdonosa másik fényképpel válaszolt. Az ő járműve ezüst színű és Volkswagen Golf, az autópályán lefotózott kocsi pedig sötét és Volkswagen Polo, ráadásul más eltérések is voltak.

A panaszos állítása szerint a járműve abban az időben igazolhatóan Debrecenben volt, és a várost a nap folyamán nem is hagyta el. Ennek ellenére az autópálya-kezelő fenntartotta követelését, amely az idő haladtával az ötszörösére növekedett.

A panaszos feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozást eredménytelenül zárták le. Bár az autópálya-kezelő folyamatosan kérte a panaszostól a rendőrségi jegyzőkönyvet, később megállapította, hogy annak tartalmát nem is veheti figyelembe, és kezdeményezte a büntetés behajtását, a panaszos felvetéseire pedig nem is reagált.

Az alapvető jogok biztosa a panaszostól kapott fényképet felnagyítva és élesítve megállapította, hogy a rendszám egyik száma inkább hatos, mint ötös, és az Ügyfélkapu ingyenes gépjárműkeresőjében meg is találta a sötét Volkswagen Polót.

Az ombudsman szerint ugyanezt a vizsgálatot az autópálya-kezelő is elvégezhette volna. Elvárható lett volna, hogy bekérjék a panaszostól azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámaszthatták volna, hogy egész nap Debrecenben volt a gépjárműve, tehát nem lehetett ezzel egyidőben a Dunántúlon is. Mindezek alapján az ombudsman az Állami Autópálya Kezelő Zrt. eljárásában „a jogbiztonsággal és a tisztességes eljárás követelményével összefüggő visszásságot állapított meg”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.