Belföld

Kapuvári húsgyár – Jogerőre emelkedik a felszámolási határozat

Várhatóan jogerőre emelkedik a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását elrendelő határozat, miután a társaság visszavonta az ellene benyújtott fellebbezést - közölte a Győri Törvényszék szóvivő bírája az MTI-vel kedden.

“Erre figyelemmel a felszámolás elrendeléséről szóló határozat jogerőre emelkedésének megállapítása és a felszámolás közzététele várható, amely egyúttal a felszámolás kezdő időpontja is lesz” – jelezte Máté Kinga.

Tájékoztatása szerint a szeptember 3-án meghozott határozatában rendelte el a Győri Törvényszék a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A határozattal szemben az adós fellebbezést nyújtott be, majd ezt visszavonta a bíróságra hétfőn megérkezett beadványában.

Kevéssel korábban Foltányi Árpád, a kapuvári Hús Zrt. kisebbségi tulajdonosa erre hivatkozva azt közölte az MTI-vel, hogy nem hozza nyilvánosságra a társaság megmentésére kidolgozott válságtervet, mert információja szerint a fellebbezést visszavonták, és ez új helyzetet teremt.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt heti közgyűlés “egyértelműen megtiltotta” a fellebbezés visszavonását, márpedig a közgyűlés magasabb rendű fórum, mint az igazgatóság, amelynek két tagja együttesen cégszerűen megtehette ezt a lépést. “Az más kérdés, hogy ez törvénytelen, mert a közgyűlés határozta pontosan ezzel ellentétes” – jegyezte meg a kisebbségi tulajdonos.

A kapuvári húsgyárban szeptember elején többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a munka. A Kormányszóvivői Iroda szeptember 12-én bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi “felelőtlen garanciavállalások” miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

A múlt hétfőn – a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később – újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel.

Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor úgy tudta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.

A többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látta a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A Kisalföld című lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás folyik ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll.

Hozzátette: ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat.

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos információi szerint a húsgyárnak négymilliárd forintot meghaladó hitel-, valamint hárommilliárdos beszállítói tartozása van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik