Belföld

Illem az illemhelyen, avagy hogyan viselkedjünk a WC-n?

wc (wc)
wc (wc)

Az anyagcsere kérlelhetetlen. Olykor elemi erővel kényszeríti az embert az illemhelyre. Ha ugyan van ilyen a közelben! Vajon tudatában vagyunk-e, milyen nagy kincs egy praktikus vécé, és – nevéhez híven – mi is a helyes illem kis- és nagydolog ügyében?

A higiénikus emberi végtermék-elhelyezés lehetősége egyelőre nem alapvető emberi jog, pedig milliók élete múlt és múlik ma is azon, rendelkezésre áll-e megfelelő vécé, megoldott-e a csatornázás. Az erdő mélyén barangolva nem probléma, ha egy dús bokor ad megoldást, ám minél többedmagunkkal élünk, tevékenykedünk szorosan együtt, annál nagyobb a jelentősége a vizelet- és székletürítés mikéntjének, és ezzel a fertőzés- és járványveszély elkerülésének.

A szingapúri Jack Sim 24 évesen fordított hátat a pénzcentrikus világnak, és fogott nonprofit munkába, amikor meglátta, mennyire elhanyagolt terület a vécéellátottság és higiénia. Azon fáradozik, hogy szerte a világon mindenki megfelelő vécéhez juthasson.

2001-ben 15 alapító taggal létrehozta a ma 235 tagból 58 országra kiterjedő WTO-t, nem tévedés, a World Toilet Organizationt, vagyis a Nemzetközi Vécészervezetet , melynek célja a megfelelő vécéhigiénia megteremtése. Nekik köszönhetjük a vécé november 19-i világnapját is. Kiemelt céljuk azon területek megfelelő higiéniai felszerelése, ahol még ma is elérhetetlen a tisztességesen kiépített vécézési lehetőség, és ahol milliók kénytelenek saját ürülékük közvetlen jelenlétében élni.

Továbbolvasom! >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik