Belföld
wc (wc)

Illem az illemhelyen, avagy hogyan viselkedjünk a WC-n?

24.hu
24.hu

2012. 10. 02. 15:40

Az anyagcsere kérlelhetetlen. Olykor elemi erővel kényszeríti az embert az illemhelyre. Ha ugyan van ilyen a közelben! Vajon tudatában vagyunk-e, milyen nagy kincs egy praktikus vécé, és – nevéhez híven – mi is a helyes illem kis- és nagydolog ügyében?

A higiénikus emberi végtermék-elhelyezés lehetősége egyelőre nem alapvető emberi jog, pedig milliók élete múlt és múlik ma is azon, rendelkezésre áll-e megfelelő vécé, megoldott-e a csatornázás. Az erdő mélyén barangolva nem probléma, ha egy dús bokor ad megoldást, ám minél többedmagunkkal élünk, tevékenykedünk szorosan együtt, annál nagyobb a jelentősége a vizelet- és székletürítés mikéntjének, és ezzel a fertőzés- és járványveszély elkerülésének.

A szingapúri Jack Sim 24 évesen fordított hátat a pénzcentrikus világnak, és fogott nonprofit munkába, amikor meglátta, mennyire elhanyagolt terület a vécéellátottság és higiénia. Azon fáradozik, hogy szerte a világon mindenki megfelelő vécéhez juthasson.

2001-ben 15 alapító taggal létrehozta a ma 235 tagból 58 országra kiterjedő WTO-t, nem tévedés, a World Toilet Organizationt, vagyis a Nemzetközi Vécészervezetet , melynek célja a megfelelő vécéhigiénia megteremtése. Nekik köszönhetjük a vécé november 19-i világnapját is. Kiemelt céljuk azon területek megfelelő higiéniai felszerelése, ahol még ma is elérhetetlen a tisztességesen kiépített vécézési lehetőség, és ahol milliók kénytelenek saját ürülékük közvetlen jelenlétében élni.

Továbbolvasom! >>

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.