Belföld

Idén is Röszkére „támadtak” a törökök

Szinte naponta beszámolunk a dél-alföldi vámosok és a csempészek harcáról, ezért utána jártunk annak, mennyire viselte meg a nyár a rohamot levezénylő pénzügyőröket.

„Mehetünk Szabadkára, nem támad már ránk a török!” – köszöntött nevetve a minap egy ismerősöm a Kárász utcán. Tudván: ha tehetem, évente többször kilátogatok Szeged legközelebbi testvérvárosába egy kis vajdasági hangulatot szippantani. Szavaiból persze az is kicsendült, hogy egy szögedi polgár jobban teszi, ha nyáron inkább csak a szabadkai emlékeit rakja sorba, mintsem útnak indul. Mert lehet bármilyen szép is az autópályás határátkelő, soha nem lehet tudni, mikor rohanják meg a Nyugat-Európából érkező, vagy éppen oda tartó vendégmunkások.

Nem volt ez másként az idén sem – derült ki Horváth Sándor pénzügyőr százados szavaiból. Ő a Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság igazgató-helyetteseként a röszkei átkelőhelyen folyó szakmai munkáért felelős, így egészen pontos helyzetképet vázolt fel 2012 vámos nyaráról.

Közel kétmillió utas, 68 ezer kamion

Tavaly, pontosabban 2011 júniusában, júliusában és augusztusában összesen 2 millió 33 ezer utas, közel 499 ezer személygépkocsi, 69 ezernél több kamion és teherautó, valamint 13 ezer 700 busz lépte át Röszkénél a határt. Az idei nyár három hónapjában „csak” 1 millió 922 ezer utast számláltunk Röszkén, de a személyautók száma meghaladta a félmilliót (501 ezer), kamionból és teherautóból is jött erre 68 ezer, míg 16 ezer 500 busz hozta-vitte az utasokat.

„A fenti adatokból látható, hogy idén gyakorlatilag azonos mértékű forgalom jelentkezett átlépésre, mint a tavaly, jelentős forgalom növekedésről, illetve visszaeséséről nem tudok beszámolni. Legnagyobb számban továbbra is Nyugat-Európában dolgozó török és szerb vendégmunkások jártak nálunk. A forgalom-növekedés általában június közepétől szeptember közepéig tart. Erősebb kilépő forgalom zajlik június és július hónapban, míg a megnövekedett – visszatérő – belépő személyforgalom augusztusra és szeptemberre jellemző” – mondta el a százados.

Jelenleg 120 fő pénzügyőr teljesít szolgálatot a határátkelőhelyen, a létszám döntő többsége az „élvonalban”, a vámellenőrzési osztályokban lát el szolgálatot, de természetesen az irodai háttérmunkában is dolgoznak munkatársak. Egyébként az idén a legforgalmasabb napok július utolsó hétvégéjén, 28–29-én voltak. Ezen a két napon több mint 70 ezer utas jelentkezett ki-, illetve belépésre, azonban a várakozási idő egyik napon sem haladta meg a két órát.

Egy embert ölt a kamion

Megtudtuk: sajnos ez a nyár nem múlt el tragikus baleset, haláleset nélkül. Az első még a nyár elején történt, amikor egy török kamionsofőr az autópályán Röszke felé haladva elaludt, és belerohant a kilépésre várakozó személygépjármű sorba, amelyben több kocsit is összetört. A tömegbaleset nagyon sok sérülttel járt, sajnos a sor végén álló, utolsó autó török vezetője életét vesztette. Néhány nappal később egy belépésre jelentkező autóbusz sofőrje a vámvizsgálat közben rosszul lett, életét az azonnal segítéségére siető pénzügyőrök sem tudták megmenteni, a percek alatt kiérkező mentők szerint az utas tüdőembóliában hunyt el.

A tragikus események felidézése után a felderítési eredményekről számolt be Horváth Sándor.

„Sok ügyünk közül talán az alábbiakat emelném ki. Június 2-án egy belépésre jelentkező szerb rendszámú Renault Traffic személykocsi tételes vámvizsgálata során, a gépjármű alvázából, egy nem gyárilag kialakított rejtekhelyről összesen 2680 doboz szerb adójegyes cigaretta került elő, melynek köztartozása meghaladta 2,6 millió forintot. Ugyanezen a napon (az előző felderítést követő fél órán belül) szintén egy szerb állampolgár próbált meg egy szerb gépjármű padlózatában, házilag kialakított rejtekhelyen 2207 doboz szerb adójegyes cigarettát a vám megkerülésével az unió területére behozni.  Az elkövetési érték ebben az esetben 2 millió forint volt. Július 4-én egy belépésre jelentkező albán sofőr által vezetett albán személykocsi pótkerékéből és a csomagtartó fedél alól 16 csomagban összesen bruttó 10 112 gramm marihuána került elő.”

286 kiló cannabis egy kocsiban

Szintén augusztusi keltezésű az a jegyzőkönyv, amiben azt rögzítették, hogy 24-én belépésre jelentkezett egy üresnek jelzett makedón tehergépjármű. A röntgenberendezéssel, majd kézi átvizsgálása során azonban megállapították, hogy a tehergépjármű kábeltartó doboza – amit teljesen új csavarokkal rögzítettek – nem gyári kialakítású lemezzel van lefedve. Az utólag beszerelt padlólemez eltávolítása után, az eredeti kábelhordozó vályú tetejét felnyitva 286 kg cannabis került elő.

Beszélgetésünk végén visszakanyarodtunk a nyári forgalomhoz, azt kutatva, vajon milyen megoldást kellene keresni annak érdekében, hogy még zökkenőmentesebb legyen az átkelés Magyarország legnagyobb határállomásán. És örömmel hallottuk, hogy a megoldásra már nem is kell sokat várni.

„Az autópálya-határátkelőhely jelentős fejlesztés előtt áll. A már meglévő 7-7 ki- és belépősáv további 2-2 sáv bővítésével, a ki- és belépő autóbuszsáv kiszélesítésével a határátkelőhely ki- és belépőoldali áteresztőképessége növekszik” – mondta el Horváth Sándor.

Ásotthalmon új határátkelő nyílik

A sávbővítéssel kapcsolatos munkálatok hamarosan megkezdődnek, és jövő nyáron már a bővített határátkelőhely fogadja az utasokat. A közeli jövőt érintő változás továbbá, hogy hamarosan megnyitják Csongrád megyében az ásotthalmi határátkelőhelyet is, amely várhatóan ez év végétől fogadja a két szomszédos ország állampolgárait. A számítások szerint ez a beruházás némiképpen tehermentesíteni fogja a röszkei határátkelőhelyet is. Tárgyalások kezdődtek továbbá a régi röszkei határátkelőhely újbóli megnyitásáról: Ez elsősorban az autópályáról letiltott gyalogos és kerékpárforgalom számára jelentene átlépési lehetőséget, továbbá a megnövekedett nyári utasforgalom lebonyolításában nyújthatja segítséget – mondta el a terveket Horváth Sándor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik