Belföld

Budai: a földtörvény egy átfogó agrárcsomag része

Budai Gyula (Budai Gyula)
Budai Gyula (Budai Gyula)

A családi gazdaságokat erősítené a kormány. Cégek a folytatásban sem szerezhetnek földtulajdont.

A földforgalmat szabályozó átfogó jogszabálycsomag első eleme a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló előterjesztés, amelyet kedden általános vitára alkalmasnak talált a parlament mezőgazdasági bizottsága – jelentette be kedden a parlamentben a szaktárca államtitkára.

Budai Gyula kifejtette: a törvényjavaslat a jogi személyek földtulajdonszerzését továbbra is kizárja. Emellett a föld adásvételhez hatósági engedély lesz szükséges a törvényjavaslat hatályba lépését, azaz 2014. május elsejét követően. Elsődleges cél a családi gazdaságok megerősítése, hogy a magyar mezőgazdaság földtulajdon-szerkezete a középbirtokok felé mozduljon el.

Ennek érdekében földtulajdont csak helyben lakó földműves – azaz a föld megművelésével élethivatásszerűen foglalkozó – gazdálkodó szerezhet, illetve ilyen személy bérelhet földet.

Az ellenzéki képviselők több kifogást is emeltek az előterjesztéssel kapcsolatban. A szocialista Gőgös Zoltán egyenesen azzal állt elő a bizottsági ülés kezdetén, hogy a javaslatot vegyék le a napirendről és további társadalmi vitát folytassanak róla, mivel szerinte az nem elég kidolgozott, több helyen hézagos és nem ad megfelelő útmutatást bizonyos kérdések eldöntéséhez.

A jobbikos Varga Géza a zsebszerződések kiszűrésének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az úgynevezett földvédő bizottságoknak több jogosítványt kellene adni a túlkapások megakadályozására. Az LMP képviselője, Szabó Rebeka elszalasztott lehetőségnek nevezte az új földtörvény tervezetét, amelyet szerinte át kellene dolgozni, egybekötve egy szociális földreform megvalósításával.

A jelen lévő kormánypárti képviselők ugyanakkor valamennyien általános vitára alkalmasnak találták a törvényjavaslatot és a többség úgy vélte, hogy a javaslat elfogadását követően is, még 2014. május elsejéig van idő a tapasztalatok alapján az elfogadott törvény finomhangolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik