Belföld

BKV: eltűnt milliárdok nyomában

Több milliárd forintos kárt okozhattak a fővárosnak a Demszky-korszakban a BKV-nál történt áron aluli ingatlaneladások - írja a Magyar Nemzet kedden.

A Budapesti Közlekedési Központ – részben a napilap információja, részben saját adatai alapján – felügyelőbizottsági vizsgálatot kezdeményez az M5-ös autópálya felhajtója melletti telekegyüttes privatizációja miatt.

Az említett kéthektáros területet, amely a svéd Skankska Népliget Center irodaházával átellenben található, 2005 végén bruttó 500 millió forintért adta el a BKV egyik saját cége a Central Ingatlan Kft.-nek, amely azt kilenc hónap után 4,4 milliárd forintért adta tovább a Skankska leányvállalatának, az S.O.I. Ingatlan Kft.-nek.

A Demszky-korszakban, az MSZP–SZDSZ-es városvezetés idején nem ez az egyetlen terület tűnt el a közvagyonból. A Könyves Kálmán körúton egy csaknem héthektáros BKV-ingatlanegyüttesből a Centrál Kft. megszerezte a fent említett ingatlannal szomszédos, háromhektáros telek tulajdonjogának több mint a kilencven százalékát is. Az ügyletekben lényegében strómanszerepet játszó vevő ellen az APEH 2010 szeptemberében rendelt el végrehajtást.

A Könyves Kálmán körúti ingatlanok ügyében még a héten vizsgálatot kezdeményez a BKK – mondta a Magyar Nemzetnek Zana Tibor, a társaság szakterületi vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik