Belföld

Biomassza-erőmű termeli a hőt Győrnek

Biomassza-fűtőművet létesítenek Győrben, a projekt 2,5 milliárd forintból valósulhat meg.

Győr képviselő-testülete legutóbbi ülésén jóváhagyta egy biomassza-fűtőmű létesítésének tervét. A zárt ülésen tárgyalt előterjesztés szerint a létesítmény a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. és a WIS Befektetési és Kereskedelmi Zrt. által létrehozott projekt kft. beruházásában valósulhat meg a Győr-Szol Zrt. tulajdonában lévő ingatlanon – tájékoztatta a Győr24-et Ozsvárt Tamás, a szolgáltató szóvivője.

A biomassza-fűtőmű hőtermelő kapacitásának optimalizálása érdekében két kazán, egy 8 MW névleges teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint egy 5,0 MW névleges teljesítményű szalmabála tüzelésű kazán (szükség esetén faapríték-tüzelés lehetőségével) kerül telepítésre.

Mindkét kazán maximum 110 fok hőmérsékletű melegvíz termelésre képes, a kazánok egymástól független előtároló és feladó rendszerrel rendelkeznek.

A tüzelőanyagot a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-től történő erdészeti faapríték beszállítása mellett a Győr-Szol Zrt. által összegyűjtött és kitermelt faanyag biztosítja. A szalma a környező mezőgazdasági területekről beszerezhető. A szalma tüzelőanyag faaprítékkal is kiváltható. A tervek szerint a biomassza-fűtőmű 218 ezer gigajoule hőt fog a győri távhőrendszerbe táplálni, kiváltva mintegy 6,9 millió köbméter földgázt.

A beruházás eredményeként csökkennek a távhőtermelés költségei, a földgáz megújuló energiával való helyettesítése mérsékli a földgázfüggőséget, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását, hozzájárulva a környezet védelméhez. Hasznosíthatóvá válik a Győr-Szol Zrt. által összegyűjtött közterületi lágyszárú anyag, valamint faapríték, és a fejlesztés hozzájárul 5 fő foglalkoztatásának biztosításához.

A biomassza fűtőmű beruházási költsége mintegy 2,5 milliárd forint, melyhez jelentős pályázati forrást szeretnének megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik