Belföld

Töpörödnek a halak a klímaváltozástól

Az általános éghajlatváltozás megváltoztatja az óceánok vizének hőmérsékletét és oxigéntartalmát, és emiatt fennáll az a veszély, hogy kisebbek lesznek a benne élő halak is.

A halak és a tengerben élő gerinctelenek méretét az energiaszükségletük határozza meg: amikor a környezetük nem képes biztosítani számukra a szükséges energiamennyiséget, a halak nem növekednek tovább. A víz oxigéntartalma ugyanis számukra fontos energiaforrás.

Daniel Pauly és a kollégái megkísérelték modellezni a felmelegedésnek 600 halfajra gyakorolt hatását a szakemberek által a 2001 és 2050 közötti időszakra előrejelzett két lehetséges éghajlatváltozási forgatókönyv szerint.

Számításaik szerint az óceánok mélyének átlagos felmelegedése minimális lesz (évente néhány század Celsius-fok), akárcsak az oxigénkoncentráció csökkenése. A maximális testsúlyra vonatkozó változások ugyanakkor meglepően jelentősek. Becsléseik szerint a halak maximális átlagos súlya várhatóan 14-24 százalékkal csökken 2001 és 2050 között. Emberre átszámítva ez annyit jelent, mintha egy átlagos, 77 kilogramm testsúlyú férfi súlya 10-18 kilogrammal lenne kevesebb.

A kutatás szerint leginkább az Indiai-óceánt érinti a jelenség (24 százalék), ezt követi az Atlanti-óceán (20 százalék), illetve a Csendes-óceán (14 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik