Belföld

Sokkoló képek a cigisdobozon: hatásos lesz?

cigaretta (cigi, )
cigaretta (cigi, )

A cigatettás dobozokon néhány hete már megjelentek a gusztusosnak közel sem mondható fotók. A szakértő szerint a dohányosokat ez már nem rettenti vissza, ám hatással lehet azokra, akik még nem szívják, de kacérkodnak annak gondolatával.

Az elmúlt másfél évben több szabályozás is született Magyarországon, melyet a dohányzás visszaszorítása miatt hoztak. 2012. január elseje óta nem lehet rágyújtani szórakozóhelyeken, nyilvános helyeken, néhol az adott közterületen sem. A szabályokról, illetve a dohányzás feltételeiről már mindenki jól értesült, hiszen mindütt feliratok hívják fel a figyelmet a törvény betartására.

A további intézkedések közé tartozott, hogy emelkedett a cigarettára kivetett jövedéki adó, így egyes cigarettamárkák akár 80-100 forinttal is megdárgultak. Ezek az intézkedések egyébként Európa több országára is jellemzőek, az Európai Unióban például már több helyen korábban bevezették a fent említett szabályozásokat.

Romániában például régóta él ez a módszer, ám a fogyasztás mértékében nem mutatkozott csökkenés. A legújabb változás, melyet a dohányosok már bizonyára észrevettek: a megdöbbentő és olykor sokkoló fotók, melyek a dohánytermékek csomagolásán megjelentek.

A felvételek a dohányzás káros hatásait és betegségeket mutatnak be. A „pszichológiai hadviselésről” a Győr24 szakértő véleményét kérdezte. Elrettenti-e a bagósokat az új dizájn?

Dr. Bálint Ramóna, pszichológus szerint a szenvedélyes dohányosokat valószínűleg nem hatja majd meg a fotó, melyet a zsebében hurcol nap mint nap. Bár megfigyelhető, hogy az asztalra kitett doboz biztosan a képpel lefelé van elhelyezve, ugyanis a láncdohányosok többsége sem viseli el a bizarr látványt. Többen inkább szivartárcába rakják majd át a cigarettát, a dobozától pedig megválnak.

Alapető emberi tulajdonság: nehezen hisszük el, hogy a baj velünk is megtörténhet, míg nem vagyunk saját magunk is betegek. Eddig is tudtuk, hogy a dohányfüst káros az egészségre és súlyos betegségek melegágya, ennek ellenére rengetegen füstölnek.

Az illusztrációk azonban nagyobb hatással lehetnek azokra a fiatalokra, de akár felnőttekre is, akik még nem nyúltak cigarettához, de késztetést éreznek rá, esetleg ki akarják próbálni. A módszer várhatóan sokkal inkább a dohányzás megelőzésében, mint annak visszaszorításában lesz hatékony.

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége egyébként a tavalyi évhez képest öt százalékkal csökkent, ám várhatóan a fogyasztási dohányok eladása ugyanilyen mértékben nő a jövőben. Tapasztalatok szerint, a környező országok fogyasztói is Magyarországon vásárolják meg a vágott dohányt. A becslések szerint most Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik