Belföld

Petőfi Kultúrtér, Paraba, No wave: kis székesfehérvári kultúrkocsma-határozó

Három szimpatikus kezdeményezést mutatunk be öndefiníciójuk alapján, melyre érdemes odafigyelni. Fiatalok! Nincs hova menni? De van!

„Fehérvár kocsmának vannak zugai, lugasai, el lehet bújni benne egy sarokasztalnál akár évtizedekre is, csak közben eltűnik alólunk a város.”

Nem is telt el olyan sok idő azóta, hogy a Fészkes Fehérvár nevű csoport – amely kultúrmissziónak tekinti a fehérvári élet felpezsdítését – gyászceremónia közepette, koporsóval, gyertyával, fekete ruhával és gyászzenével, figyelemfelhívó jelleggel eltemette a belvárosi életet. Erről az eseményről akkor a Fehérvár24 is beszámolt. Azóta mi változott?

Petőfi Kultúrtér

Kinyitja kapuit a Székesfehérvár egyik kultikus helyének számító volt Petőfi mozi újabb és színesebb bőrbe bújtatott változata. A Petőfi Kultúrtér névre keresztelt „összkulturális kisbirodalom” igényes környezetben, sok négyzetméteren hoz színt városunk életébe. Valamint kínál alternatívát szórakozásra, művelődésre vagy akár szimpla időtöltésre. A könnyűzenei koncertek mellett színházi előadásokkal, kiállításokkal és a városunkban eddig hiánycikknek számító bábszínházi programokkal várják a látogatókat.

A nyitó hétvégével (október 5–6) bele is csapnak a lecsóba. Az első nap az ismerkedésé. Ahogy jó gyerekhez illik, bemutatkozunk, csókolommal köszönünk, megkóstolunk egyet-kettőt ebből-abból. Ezt követően a hangulatot a plafonig emelve, mert hát az elég magasan van, meghallgathatunk egy Magashegyi Underground koncertet, amire a helyi illetőségű Lions of Suburbia hangol fel, ahogy kell. A koncertek után az állandó zenei betevőért a PKT dj-k lesznek a felelősek innentől mindig, minden nap, a végéig.

A nyitó hétvégén tehát a Magashegyi Underground, a Lions of Suburbia, a Punnany Massif, valamint Takács Eszter és zenekara koncertezik.

Paraba és Kafka

A Szépírók Társasága támogatásával. Kocsmaszínház: továbbra is szerdánként. Nyitás délután 5 órakor. Műsor 8-tól.

Megnyílt a Paraba, ami egy kultúr-szórakozóhely kíván lenni, akármit is jelentsen ez pontosan. Dézsávü, határozottan. Vesztegzár 2.0, avagy Vesztegzár újratöltve. Minden megmaradt, amit annak idején szerettünk. Tánc, zene, beszélgetések. Minden. Kafka is.

A zene is olyan „veszteges” és elektroszving, váratlan fordulatokkal, néha élőben kiegészülve fúvóssal, dorombossal. Szerdánként kocsmaszínház, jókora színpadon, de olykor az egész kocsmát bejátszva.

Október 3-án slam poetry: Simon Márton és Závada Péter műsora, trombitaszóval.
„És ha össze kéne foglalnom, mi ez: a slam az a költészet, amivel nem ciki kiállni 500 ember elé sem. (…) A költészet semmilyen formában nem ciki, a dilettáns, béna felezőnyolcasoktól kezdve a széttrancsírozott, unalmassá silányítva tanított klasszikusokon keresztül a Holmiig vagy a Jelenkorig. Semmilyen formában. A költészet k..va jó.” (S.M.)
A József Attila Kör támogatásával.

Október 10-én Zselenszky: bedugatlangitár-est – beszélgetős, zenélős műsor a kocsmaszínház régi jó barátjával.

Október 17-én Leonardo Jam: Nincs itt giccs. A zenekar fehérvári kocsmatörténeti előadása.
„Fehérvár kocsmának vannak zugai, lugasai, el lehet bújni benne egy sarokasztalnál akár évtizedekre is, csak közben eltűnik alólunk a város.” A zenekar: Fodor Papp Zoltán (gitár, ének), Falvay Miklós (gitár), Kristóf Süni Tamás (basszusgitár), Ocsenás Zoltán (dob), Czinki Ferenc (billentyű, szöveg).

Október 24-én Franz Kafka: Jelentés az Akadémiának.
Ács Tamás (Soproni Petőfi Színház) önálló estje. KafkaBeat Kocsmaszínház Produkció.
A színdarab ötlete a régi kocsmaszínház egyik asztalánál keletkezett.
(Középiskolás kedvezmény!)

Október 31-én Háy János olvas fel.
Életrajz, 3. változat: 1960-ban született Vámosmikolán, messze a civilizált világtól. Volt ugyan anyja és apja is, de annyira szegények és annyira vidékiek voltak, hogy Háyt az egyszerűség kedvéért nevezhetjük a nép gyermekének. Első szava sem a polgári körökben szokásos autó vagy pénztárca volt, hanem a vetőmag.”
A Szépírók Társasága támogatásával.

No wave zenei tárlat

Zenei tárlat, avagy koncertek fiataloknak, fiataloktól. A kezdeményezés alma matere a Museum Café, ahonnan a zajártalmak miatt menekülnie kellett. A Petőfi Kultúrtér nyitó hétvégéjéig a Műhely Kávézóban kapott otthont. A helyszín változik, a hangulat konstans.

A 13. tárlat következik, és úgy tűnik, nincs megállás. A hullám mindenkit magával sodor. Az indulásnál az alapvető cél az volt, hogy összehozza a fehérvári amatőr zenekarokat és bemutatkozási lehetőséget biztosítson nekik. A 13. tárlaton, október 13-án – immáron a Petőfi Kultúrtérben – fellép a Mentés Másképp, a Speakers of Zion, a Blahalouisiana  és a Wakablack Sound System .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik