Belföld

Nemdohányzó óvodások: a Mikulás is segíti a dohányzás visszaszorítását

Nemdohányzó óvodások? Hogyan? Már az óvodások is dohányoznak? És hogy jön ide a Mikulás?

Nem lehet elég korán elkezdeni: a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Mikulásfalva Nonprofit Kft. pályázatot ír ki Fejér megyei óvodák számára. Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos és Mészáros Géza, a Mikulásfalva Nonprofit Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón számolt be az óvodai dohányzásmegelőző programról.

Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta: manapság Magyarországon vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelynek egyik alapvető rizikótényezője a dohányzás. Amerikai kutatók számoltak be arról, hogy már nemcsak a tüdőrák, hanem a hasnyálmirigyrák kialakulása is szoros összefüggésben van a dohányzással. Valamennyi rosszindulatú daganatos megbetegedésnél szóba jöhet a dohányzás szerepe. Olyan megakadályozandó és elkerülhető halálok, ami ellen minden erőnkkel tennünk kell.

Segíteni akarunk a megelőzésben és a prevencióban. Megkerestük azt a korosztályt, amelyik még nyitott, és minden káros befolyás előtt áll. Tudjuk, hogy Magyarországon kb. 30%-os a rendszeresen dohányzók aránya, ennél több az alkalmi dohányzók száma. A dohányosok kétharmada (66%) gyújt rá saját otthonában. A nemdohányzók 12%-a szív be dohányfüstöt otthon is.

Ezt szeretnénk elkerülni, megakadályozni azzal, hogy az óvodásokat célozzuk meg. Célunk, hogy Fejér megyében minden óvodában elindítsunk egy olyan dohányzásmegelőzési programot, ami felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, elutasító attitűdöt alakít ki a gyermekekben, és felmenő rendszerben beépül az általános iskolákba is. Az Óvodai Dohányzás Megelőzési Programot (Óvd meg Program) az Országos Egészségfejlesztési Intézet dolgozta ki, vezető óvodapedagógusok együttműködésével- tette hozzá a megyei tiszti főorvos.

A program három részből áll: az Óvd Meg Programból, a környezettudatos nevelésből és az országban egyedülálló „Nemdohányzó óvoda” cím megszerzéséből. A pályázattal minden óvodás nyer. Tiszta levegőt, élhető környezetet, megalapozott tudást, mellyel felvértezve könnyebb lesz ellenállni a dohányzás csáberejének, és természetesen különböző díjakat is: kirakós játékot és egy új fát az óvoda udvarára.

A „Nemdohányzó óvoda” címet megszerző intézményeket olyan táblával tüntetik ki, mely látványos, játékos formában hirdeti dicsőségüket és elkötelezettségüket. A pályázati anyag benyújtásának határideje: október 20. A pályázat nyertes óvodásait pedig meghívja a magyar Mikulás Nagykarácsonyba, november 15-ére. Azért éppen akkorra, mert minden év november harmadik csütörtökén szerte a világban „Ne gyújts rá!” napot tartanak a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Dr. Pásztor László kiemelte: a program módszertana olyan témakörök feldolgozását tűzte ki célul, mint az érzékelés, a személyiség, az egészséges életmód és a dohányzás. Ezek értelmezését egy mese (Csiszta mókus négy élete) egyes fejezetei és különböző feladatsorok segítik. A feladatsorok olyan játékok, tevékenységek gyűjteményei, amelyek összefüggésbe hozhatók a dohányzással. A program feldolgozása az óvónő, a gyermek és a szülő kölcsönös együttműködését igényli.

Mészáros Géza, a Mikulásfalva Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át szót: a legfontosabb a prevencióban a példamutatás. Ha azt látják otthon a gyermekek, hogy szüleik dohányoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek ők is dohányosok. Minden fórumon hangoztatni kell, hogy „Óvd magad, védd a környezetet!” A pályázat várhatóan megadja a kezdő lökést az óvodás gyermekek dohányzó szüleinek, illetve az óvodában dolgozóknak a leszokás elkezdéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik