Belföld

“Nagy itt a zsenialitás”

Világhírű profik és ijfú titánok közös különleges koncertjével zárt Szegeden a nemzetközi komolyzenei fesztivál.

Tíz napja forradalmian különleges nyitánnyal indult, és hasonlóan zárult a megye alapító püspökéről, Szent Gellértről elnevezett komolyzenei fesztivál a szegedi székesegyházban. A Dómban tartott vasárnap esti zárónapi koncertet ugyanis úgy alakították a szervezők, hogy jól tükrözze az öt éves múltra visszatekintő nagyszabású esemény fő törekvéseit: a világhírességek Szegedre vonzása mellett az élvonalbeli fiatal tehetségek felkarolását.

Így igazi, zenei csemegében volt részük azoknak, akik elmentek a fesztivál telt házas záró hangversenyére, melyen az európai hírű salzburgi Mozarteum Egyetem ifjú tehetségei és világhírű, ugyancsak salzburgi vonósnégyes, a Stadler Quartett adott különleges Bach-koncertet, melyen a zeneszerző eredeti ” Mein Herze schwimmt in Blut” című, szoprán énekhangra, oboára, vonosókra és basso continuora – azaz basszus szólamra, jelen esetben csemballó szerepelt – írt eredeti kantátájából egy teljesen új mű született.

Az eredeti kantáta részlete ( énekel: Magdalena Kozena)

” Nagy itt az egy négyzetméterre eső zsenialitás” – jegyezte is meg a szünetben a hangversenytől “elolvadt” közönség egyik tagja.

A szegedi fesztivál világhíres alapítói, a többek közt “az interkulturális megértés előmozdításáért” XVI. Benedek pápa által is kitüntetett, svájci Robert Christian Bachmann zeneszerző-karmester, és a többek közt Herbert von Karaján keze alatt tanult, dél-koreai születésű, majd Amerikában a Mozart-életművet és Bach szimfóniáit feldolgozó CD-jeivel a világ tíz legjobb zenei klasszisa közé sorolt Yoon Kuk Lee valamint a fesztivál művészeti vezetője, a szintén nemzetközi hírű Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatója ugyanis azt kérték a seregszemle zeneszerző ifjú titánjaitól, hogy készítsenek az eredeti Bach műre egyéni értelmezéseket.

A Mozarteum a fesztiválon szereplő, már nemzetközileg is számon tartott, ” csodagyerekei közül” Hendrik Rungelhart, Kevin Matthias Lang, Jeff Brown, Young Kwang Yang és a hazai Mezei Gábor teljesítették a ” házifeladatot.”

Kompozíciók mind valamilyen formában összefüggést mutattak az eredeti Bach művel. Mindezt a Stadler Quartett és a salzurgi egyetem mesterkurzusát végző, de már a barokk zene kiemelkedő alakjaival együtt dolgozó egyik ifjú csillaga, Stefanie Steger szoprán énekesnő úgy adott elő, hogy az eredeti műbe “beszúrták” az estre készült szerzeményeket. Így az egyedi zenei élményen túl, a záró hangversenyen fonódott végül egybe az öt éves múlra visszatekintő fesztivál alapszellemisége: a klasszikus és a kortárs zene találkozása.

A közönség vastapsa mellett a fesztivál záróakkorjaként Robert Christian Bacmann okleveleket adott át a koncert ifjú zeneszerzőinek valamint az ugyancsak ifjú titánnak számító, szolnoki születésű, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának, Lustyik Ákosnak, aki szegedi fesztiválon fellépő Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművésznő szóló koncertjéhez írt darabot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik