Belföld

Győr megyei lesz az Év Fája? Szavazz!

2012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek. A nevezettekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, amelyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját.

A verseny külön kategóriája a „Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését vártuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Idén először szakmai partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát további különdíjban is részesít a döntősök közül – írta közleményében az Ökotárs Alapítvány.

A döntősök közé idén is számos tölgyfa és platán került, de mellettük szerepel egy hársfa, egy fűz, egy vadgesztenye, egy juharfa és egy ritkaságszámba menő, 350 éves körtefa is. Néhányat közülük nem is először jelölnek lelkes támogatóik: a dévaványai Makkfa története például újabb anekdotákkal és adalékokkal egészült ki az elmúlt két évben.

Különleges színfolt az idei döntősök között a balatonalmádi Kálmán-körte, amelyet gazdái akkora becsben tartottak, hogy a telek eladásakor is kikötötték: kivágni pedig nem szabad. Nem szokványos az alsóbogáti platán története sem: miután egy villámcsapás után elhalni látszott, a belsejében keletkezett odúba egy vihar elől bemenekülők által gyújtott tűz keltette újra életre, elpusztítva kártevőit és fertőzéseit.

A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség on-line szavazatai fogják eldönteni. Szavazásra ezen a linken van lehetőség, egészen november 2-ig.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Idén hét ország fái közül a hazai jelölt, a felsőmocsoládi öreg hárs lett a győztes több mint 11 ezer szavazattal!

Az Év Fája verseny döntősei: Izbég hársfája – Szentendre, Pest megye. Szigetvári Fűzfa – Baranya megye Mese az alsóbogáti odvas fáról – Somogy megye. Budaörsi vadgesztenye – Pest megye. Dévaványai “Makkfa” – Békés megye. Budafoki Ősök Fája – Budapest. Kocsányos tölgy – Szentes, Csongrád megye. Az Öreg Hölgy – Cégénydányád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén – Heves megye. 350 éves körtefa – Balatonalmádi, Veszprém megye. Ezeréves fa – Nagyberény, Somogy megye. Hatos-tölgy – Kajárpéc, Győr-Moson-Sopron megye. Rákóczi – Tölgy Becsvölgye – Zala megye.

    A nyertes fa a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően egyspeciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

    Ajánlott videó

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik