Belföld

Az ornitológus égi vándorrá lett

84 éves korában, szeptember 29-én elhunyt Dr. Warvasovszky Emil, a Herman Ottó Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, ornitológus.

Székesfehérvár és térsége madárvilágát több könyvben is bemutató Apáczai Csere János-díjas szakember Székesfehérvár Díszpolgára címet kapott 2003-ban.
Warvasovszky Emil Székesfehérvár és Fejér megye helyismereti értékeinek feltérképezését tette teljesebbé munkájával és gazdagította több évtizeden át, megismertetve mindenkivel környezetünk gazdag madárvilágát.

Bár mindene volt a Székesfehérvárt körülvevő hegyek, vizek madárvilága, de nem tudott ellenállni választott hivatásának, hogy a gyermekeket tanítva megmutassa nekik a Vértes nagy ragadozóit, a Mezőföld utolsó túzok-párját, a Bakony erdeinek rejtőzködő madarait vagy éppen a Velencei-tó kócsagjait, vízicsibéit.

Édesapám egykor az újságírás mellett a fotózás szerelmese volt. Az emberek, sikátorok megörökítése után egyszer csak az eget kezdte kémlelni, az ágakat vagy a földön futó madarakat. Igen, megismerkedett Warvasovszky Emillel, aki elvitte a Dinnyési-fertőre, s a távolról csendes nádas dúsgazdag madárvilágával találta szembe magát. Warvasovszky Emil „elragadta” édesapámat, aki a fotóskészletét egy nagy 500-as teleobjektívvel egészítette ki közel negyven esztendeje. Az az optika lett a „nagy sirálynéző”. Ma már mindketten más magasságokból nézik a sirályok röpteit, csak ez a „nagy sirálynéző” van itt mellettem. Emil bácsi! Óvjon Isten égi utadon!

A város díszpolgárát, a neves ornitológust, a nyugalmazott iskolaigazgatót, Warvasovszky Emilt Székesfehérvár Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik