Belföld

Az ornitológus égi vándorrá lett

Nagy Zoltán

2012. 10. 01. 12:05

84 éves korában, szeptember 29-én elhunyt Dr. Warvasovszky Emil, a Herman Ottó Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, ornitológus.

Székesfehérvár és térsége madárvilágát több könyvben is bemutató Apáczai Csere János-díjas szakember Székesfehérvár Díszpolgára címet kapott 2003-ban.
Warvasovszky Emil Székesfehérvár és Fejér megye helyismereti értékeinek feltérképezését tette teljesebbé munkájával és gazdagította több évtizeden át, megismertetve mindenkivel környezetünk gazdag madárvilágát.

Bár mindene volt a Székesfehérvárt körülvevő hegyek, vizek madárvilága, de nem tudott ellenállni választott hivatásának, hogy a gyermekeket tanítva megmutassa nekik a Vértes nagy ragadozóit, a Mezőföld utolsó túzok-párját, a Bakony erdeinek rejtőzködő madarait vagy éppen a Velencei-tó kócsagjait, vízicsibéit.

Édesapám egykor az újságírás mellett a fotózás szerelmese volt. Az emberek, sikátorok megörökítése után egyszer csak az eget kezdte kémlelni, az ágakat vagy a földön futó madarakat. Igen, megismerkedett Warvasovszky Emillel, aki elvitte a Dinnyési-fertőre, s a távolról csendes nádas dúsgazdag madárvilágával találta szembe magát. Warvasovszky Emil „elragadta” édesapámat, aki a fotóskészletét egy nagy 500-as teleobjektívvel egészítette ki közel negyven esztendeje. Az az optika lett a „nagy sirálynéző”. Ma már mindketten más magasságokból nézik a sirályok röpteit, csak ez a „nagy sirálynéző” van itt mellettem. Emil bácsi! Óvjon Isten égi utadon!

A város díszpolgárát, a neves ornitológust, a nyugalmazott iskolaigazgatót, Warvasovszky Emilt Székesfehérvár Önkormányzata saját halottjának tekinti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.