Belföld

500 emberét küldi el a Magyar Telekom

A fenti szám nem tartalmazza többek között a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony megszüntetéseket.

A megállapodás szerint a Társaság 2013-ban 500 munkavállaló elbocsátását tervezi. A többség várhatóan 2012 végével távozik a cégtől. A további költséghatékonyság elérése miatt szervezeti átalakítások is várhatóak, melyek 2013. január 1-jén lépnek életbe. A béren kívüli juttatások rendszerének egy eleme változik, a halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítás munkáltatói hozzájárulásának mértéke 25 százalékkal csökken. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 6 milliárd forintot tesz ki, melynek döntő hányada 2012 negyedik negyedévben kerül könyvelésre.

Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés szerint az anyavállalat munkatársai 2013. áprilistól 4 százalékos bérfejlesztésben részesülnek, hogy megőrizzék azon munkatársak bérének reálértékét, akik a továbbra is társaságnál maradnak.

A fenti intézkedések célja, hogy a 2011. évi végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli Teljes Munkaerő Menedzsment (TWM) költségekhez képest 2013-ra 5,8 milliárd forintos megtakarítást érjenek el, ami a két év alatt 5,6 százalékos csökkenéssel egyenértékű.

Ennek következtében, a 2008-2013-ig terjedő 5 éves időszakban a végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli, valamint a TWM költségstruktúrában bekövetkezett változásokkal korrigált TWM költségek összesen 18,4%-kal csökkennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik