Belföld

Elbukta a Fidesz Dunaföldvárt

Az MSZP megyei elnökhelyettese legyőzte a fideszes jelöltet a polgármester-választáson.

Szocialista forrásokból az ATV úgy értesült, hogy a függetlenként indult Horváth Zsolt Tolna megyei pártelnökhelyettes Dunaföldvárott legyőzte fideszes ellenfelét. Az időközi választást a korábbi fideszes polgármester, Keresztes Lajos halála miatt kelett tartani. A voksoláson két jelölt közül lehet választani.

Jákli Mihály 50 éves agrármérnök a Fidesz-KDNP jelöltjeként, Horváth Zsolt 49 éves tanár, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettese független jelöltként indul. A választáson érvényességi küszöb nem volt.

Az időközi választásokon igen magasnak mondható, 42 százalékos részvétel mellett lezajlott választáson Horváth Zsolt 58, fideszes ellenfele 42 százalékot kapott. A kettejük közti különbség mintegy ötszáz szavazat.

A 2010-es polgármester-választáson Horváth mintegy harminc szavazattal kapott ki.

Horváth győzelmét Molnár Zsolt, az MSZP országos kampánykoordinátora a Népszavának úgy értékelte, hogy a választás több szempontból is mérföldkőnek tekinthető. Egyrészt ritka az ilyen magas részvételi arány az időközi voksolásokon, másrészt Horváth Zsoltnak példásan sikerült összefognia a választókkal és a helyi civil szervezetekkel. Megmutatta, hogy Dunaföldváron lehet más típusú a politizálás annál, amit eddig tapasztalhattak az emberek, és megmutatta azt is, hogy lehet támogatható, valódi alternatívát nyújtani a kormány politikájával szemben. Az MSZP országos kampánykoordinátora szerint ráadásul a vasárnapi eredmény jelentősen túlmutat Dunaföldváron.

Vaskeresztesen is polgármestert választottak vasárnap, az egyedüli jelölt, a függetlenként indult eddigi alpolgármester, Balázs János veztheti a települést. A faluban azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert az előző polgármester lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik