Belföld

Szüreti fesztivál Csókakőn

Remélhetőleg mulatni megy minden „Ismerős Arc” Csókakőre és a legkevésbé sem szolgálatba – így reménykednek a csókaiak.

Szeptember 29-én, szombaton a kiválónak éppen nem mondható, mégis ízletes csókai borok okán csapra verik a hordókat, és szüreti mulatoznak a helyiek és a zarándokok. Ugyan már délelőtt a vár tövébe mennek a helyiek, hogy hagyományaik szerint közös főzésbe kezdjenek. Ez nem verseny, hanem együttlét, beszélgetős, hagymavágós, zenés időtöltés. Ha valaki arra téved, azt nem küldik haza. Délután egy órakor kezdődik meg a szüreti felvonulás, amit ezer programmal kísérnek. Na, ide érdemes már menni, mert ritkán akadt olyan ember, aki a szüreti mulatság alatt ne érezte volna jól magát.

Délután ötig vonulgatnak az emberek, aztán vásároznak, játszanak, zenélnek, vagy hallgatják azt. Ami a környéken élőket bizonyára érdekli, az az este nyolckor kezdődő Ismerős Arcok koncert. Nándiék 2010-ben jártak először Csókakőn, de a csókai vár falainak már akkor is ismerős volt az a muzsika. A képgaléria erről az első csókai koncertről készült, a videó pedig Fehérváron a Bahnhofban. Az Ismerős Arcok azóta többször is fellépett Csókakőn, esőben, hidegben, de sosem fáztak, akik hallgatták őket. Ugyan Csókakőre szombatra erősen felhős napot jósolnak élénk déli széllel, melegfronttal, de esőt nem mernek mondani, hiszen a déli szél ritkán nedves.

Összefoglalva: nem egy fotózkodós nap lesz ez a szombat, de garantáltan jó hangulatú! Belső információink szerint a koncertre fehérvári rendőrök is jönnek, de mint mondták, szigorúan civilben, zenét hallgatni. Ennek azért örülnek Csókakőn…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik