Belföld

Orbán megdolgoztatja minisztereit

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

A kormány határozatban kért fel több minisztert, hogy kezdje meg azoknak a feladatoknak az előkészítését, amelyek végrehajtásáról a miniszterelnök nyári konzultációs sorozatán született megegyezés - olvasható a Magyar Közlönyben.

Pintér Sándor belügyminiszternek előterjesztést kell készítenie arról, hogyan lehet 2014 elejére 300 ezerre növelni a közmunkások számát, miként lehet a rokkantnyugdíjból kikerülteknek az egészségügyi állapotuknak megfelelő, speciális közfoglalkoztatást biztosítani.

Az emberi erőforrások minisztere a családok csődvédelme és a roma foglalkoztatás és a felsőoktatás átalakítása mellé feladatul kapta a patikaalap megteremtését, a gyógyszerkassza ésszerűsítését. Balog Zoltánnak a stabilizálás érdekében a szolgáltatási díjat úgy kell bevezetnie, hogy ne emelkedjenek a betegek terhei.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert a szociális szövetkezetek működési és jogi támogatási feltételeinek lehető legkorábbi javításával, illetve a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat létrehozásával kapcsolatos feladatokkal bízták meg.

A nemzetgazdasági miniszternek a munkahelyvédelmi akcióterv mellett fel kell mérnie a külföldre menekített vagyonokat, azokat be kell vonnia a közteherviselésbe. Matolcs Györgynek kell elkészítenie azt a tervet, amely a munkavállalói járulékok csökkentésén keresztül kiteljesíti a családi adózást, illetve bővíti a családi adókedvezményt.

A vidékfejlesztési miniszternek a bortermelés hatékonyabb támogatásához kell előterjesztést készítenie: Fazekas Sándorhoz tartozik a növénytermesztő és állattenyésztő gazdák versenyképességének javítása is, ami “a szövetkezésen alapuló termelői integrációk kialakításával valósulhat meg”. Az ő dolga az öntözési rendszerek kiépítését célzó, a gazdák önkéntes társulását elősegítő hosszú távú koncepció kidolgozása.

Horváth László nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízottnak részletes előterjesztést kell készítenie a Nemzeti Lovasprogram végrehajtásának állásáról és a lovas-ágazat helyzetének további javításáról.

Orbán Viktor kormányfő júliusban tartott kéthetes konzultációsorozatot a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik