Belföld

Az LMP népszavazást akar a választási regisztrációról

karácsony gergely (karácsony gergely, )
karácsony gergely (karácsony gergely, )

Azt kezdeményezik, hogy csak akkor lépjen hatályba az alaptörvény módosítása a választási regisztráció bevezetéséről, ha azt népszavazás erősíti meg.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta: az alaptörvény módosításához benyújtott javaslatuk szerint a változtatás életbe lépéséhez szükséges lenne, hogy annak parlamenti elfogadását követő négy hónapon belül, a köztársasági elnök által kiírt népszavazáson erősítsék meg az emberek a regisztráció bevezetését.

Az előzetes regisztrációt magába foglaló választási eljárási törvény, valamint az alaptörvény módosításának parlamenti vitájában mind a támogatók, mind az ellenzők azzal érvelnek: álláspontjuk a demokrácia kiteljesedését szolgálja. Ha ez valóban így van, a leghelyesebb, ha maguk a választók döntenek a kérdésben – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely abszurdnak nevezte, hogy választójogi kérdésben a jelenlegi jogszabályok szerint aláírásgyűjtéssel nem kezdeményezhető népszavazás, így pártja ezzel az eszközzel nem élhet. Ezért várja az LMP, hogy az Országgyűlés kezdeményezze a referendumot. A párt emellett minden olyan módosításról megkérdezné az embereket, amely érinti az alaptörvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik