Belföld

Újabb botrány a korrupció celebje körül

műtő (műtő, orvos, kórház)
műtő (műtő, orvos, kórház)

A Gripen-lobbista ügyében ismét vizsgálódik az osztrák államügyészség, és érik az újabb itthoni botrány is – írja az ÉS-beli riportjában Rajnai Attila.

Alfons Mensdorff-Pouilly most a kórházi berendezéseket gyártó német Drägerwerknek volt szerződéses tanácsadója. Mi a Gripen-ügyben ismertük meg őt! A Gripen-lobbista egyik beosztottjának vallomása szerint főnöke a határon túl is képviselte a német cég érdekeit, és jelentős összegű csúszópénzekkel működött közre abban, hogy a Drägerwerk legyen az egyetlen érvényes pályázó a magyar egészségügyi szaktárca hat éve meghirdetett, csaknem tízmilliárd forint értékű altató- és lélegeztetőgép-korszerűsítési programjában.

A tender szakmai körökben botrányosnak számított, az állam előnytelen eszközbérleti szerződést kötött. De sem a hajdani, sem a kormányváltás utáni szakminisztériumi vezetés nem tartotta szükségesnek vizsgálat lefolytatását. Most, az osztrák eljárás kapcsán sem!

Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák arisztokrata a korrupciós ügyek celebjének számít a nyugat-európai sajtóban, a bécsi sajtó csak fegyverlobbistaként emlegeti. „Nem ok nélkül ragadt rá ez a jelző a felső tízezer társasági szalonjaiban forgolódó magyar származású grófra, mivel több országban indult ellene büntetőeljárás különféle gazdasági jellegű ügyekben.”

„A legtöbb hírverést kapott ügyletében a hatóságok tényként kezelték, hogy Mensdorff-Pouilly a brit székhelyű BAE System hadiipari konszern kelet-közép-európai ügynöke volt, és kenőpénzekkel egyengette az osztrák, cseh és magyarországi Gripen, valamint Eurofighter vadászgép megvásárlásait. Az eljárásban az osztrák ügyészség, 2008-ban, Magyarországon is tartott házkutatásokat Mensdorff-Pouilly cégeinél. A Gripen-eladások kapcsán felmerült magyar szálakról a svéd főügyészség beszélt először, de titoktartásra hivatkozva sem lapunknak, sem az érdeklődő országgyűlési képviselőknek nem adtak érdemi felvilágosítást.”

Külföldön a nyomozások tárgyaláson kívül megegyezésekkel zárultak. A pénz beszélt! „A BAE System 30 millió fontot fizetett, és a brit nyomozóhatóság, a Serious Fraud Office (SFO) tárgyalás nélkül lezárta az eljárást” – írja Rajnai.

„A Profil című osztrák lap júliusban közölt egy cikket a gróf legújabb nyilvánosságra került gyanús ügyéről, amely szerint Alfons Mensdorff-Pouilly 2006-ban, a Drägerwerk AG kórházi berendezéseket gyártó német cégtől több százezer eurós honoráriumot kapott, miközben felesége, Maria Rauch-Kallat az egészségügyi miniszter volt. Az asszony irányítása alatt álló tárca abban az évben a Drägerwerket bízta meg védőmaszkok beszállításával.”

Az osztrák államügyészségen született vallomások közt a legérdekesebb Mensdorff-Pouilly egykori alkalmazottjának, Cristian P.-nek a vallomása: „Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországon a kórházak elöregedett készülékeit és berendezéseit fel kell újítani. Ez volt az oka, hogy ezt a projektet kimondottan Magyarországon promotáltuk. Végül a pályázatot az aneszteziológiai készülékek megújítására írták ki. Egy 24 millió eurós szerződésről volt szó. A Dräger már a pályázati dokumentáció kiírásában is részt vett. Ezzel világossá vált, hogy a pályázatot ők nyernék. Végül is így történt, és biztos vagyok abban, hogy kenőpénzek is ki lettek fizetve Magyarországon. Azt, hogy ez pontosan hogyan történt, nem tudom. Mindenesetre az bizonyos, hogy a Dräger cég vezetője és Mensdorff úr megpróbált engem a projektből kiszorítani.”

A megbeszéléseken egészen nyíltan szó esett az elvárt csúszópénzekről, és csupán az volt a probléma, hogy miként lehetne ezt titokban megoldani. Ebben Mensdorff úr volt az illetékes. Csak ebben az egy projektben Magyarországon milliós nagyságrendű kenőpénzek lettek kifizetve – mesélte még Cristian P. „Tudomásom szerint a Dräger és az MPA Budapest (M. P. A. Budapest Kft., Mensdorff-Pouilly egyik magyarországi vállalkozása. A cégben 1999 és 2004 között kézbesítési megbízott, valamint ügyvezető volt Gyuricza Ágnes, Gyuricza Béla vezérezredes, a Fidesz katonapolitikai szakértőjének, az első Orbán-kormány védelmi-politikai államtitkárának a lánya. – R. A.) között kötött tanácsadói szerződések segítségével.”

 

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik