Belföld

Megmarad a megyei levéltárak szakmai önállósága

A törvénymódosítás 20 megyei levéltárat érint, ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében két ilyen intézmény is működik.

Megmarad a megyei levéltárak szakmai önállósága a levéltári törvény október 1-jén hatályba lépő módosítása után is, amikor létrejön az őket és az országos levéltárat egységes szervezetbe tömörítő Magyar Nemzeti Levéltár – mondta Gyimesi Endre, a magyarországi levéltárak működéséért és fejlesztéséért felelős miniszteri biztos pénteken.

Közölte, hogy az október 1-jei jogszabályváltozás előkészítése “ütemesen, jól haladt”, s a törvénymódosítás az országos levéltáron túl 20 megyei levéltárat érint, ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében két ilyen intézmény is működik. A nemzeti levéltár új alapító okiratát pénteken hagyják jóvá, továbbá új szervezeti és működési szabályzat is készül – tette hozzá. A miniszteri biztos elmondta: az új szervezeti struktúra értelmében a nemzeti levéltár élén a főigazgató áll, egyik helyettese az országos, másik helyettese a megyei levéltári ügyeket viszi.

A megyei igazgatók szakmai önállósága azonban megmarad – hívta fel a figyelmet. Gyimesi Endre kiemelte: “az állam kénytelen volt a saját kezébe venni a levéltárakat”, mert a nekik járó kulturális normatíva 2009-ben megszűnt a megyékben, illetve 2006 óta egyre kevesebb támogatást kaptak. Az anyagi biztonság indokolta tehát elsősorban a levéltárak integrációját, mert ezek eddig nagyon különböző anyagi körülmények között működtek – összegezte. Beszélt arról is, hogy 2005 és 2010 között országosan 30-35 embert bocsátottak el a megyei levéltárak, ami egy átlagos megyei intézménynek felel meg.

Hangsúlyozta: a mostani változás nem érinti a megyei levéltárakban dolgozók létszámát, de azt nem lehet tudni, hogy januárban a közigazgatás átalakítása érinti-e őket. Kitért arra is, hogy a 20 megyei levéltárból már csak nyolcban van gazdasági munkatárs, de a cél az, hogy minden levéltárban maradjon gazdasági apparátus, amely a bizonyos nagyságrend alatti ügyeket intézi.

A miniszteri biztos arról is szólt, hogy a tervek szerint októberben veszi át az érintett iratanyagot a nemzeti levéltár a Politikatörténeti Intézettől (PTI), ehhez azonban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak határozatot kell hoznia, mert a PTI “magától nem hajlandó átadni az iratokat”. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a törvénymódosítás értelmében október 1-jétől már nem kuratórium útján, hanem vezetőjének döntése alapján adhatja ki a kutatási engedélyeket – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik