Belföld

Megélhetési állatvédők jelentek meg

Néhány, önmagát állatvédő szervezetnek nevező csoport külföldön keres gazdát menhelyi kutyáknak, de csak jó pénzért cserébe. Amíg valaki nem fizet, a kutya marad a telepen. A Fehérkereszt Állatvédő liga szerint évente több száz kiskutya kerül így külföldre - írja a Hirado.hu.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány az örökbefogadást is figyelemmel kíséri. Ha megbízható és szerető gazdához kerül az eb, akkor teljesen mindegy, hogy itthon, vagy külföldön talál gazdát. Azt viszont, hogy ebből üzletet csináljanak és bizonyos állatvédő szervezeteknek megélhetést jelentsen, nem tartom egy egészséges dolognak. Megélhetési állatvédőknek nevezhetném őket – mondta Király Péter, az alapítvány alapítója a Hír24-nek.

Király azt elismeri, hogy néhány alkalommal a Rex is ad örökbe külföldre kutyát, de azért pluszjuttatást nem kér. Például néhány éve egy osztrák hercegnőhöz került egy magyar vizsla. Múlt héten pedig egy holland hölgy fogadott örökbe egy háromlábú kutyát.

„Úgy gondolom az állatvédelem nem üzlet, soha nem is volt az, az állatok jóléte kell, hogy motiválja az embereket. Ha külföldön nem gondoskodó kezek közé kerül vagy ugyancsak állatmenhelyen sínylődik, akkor ennek nincs létjogosultsága” – közölte Király.


Évente huszonötezren kerülenek rács mögé – Fotó: MTI / Balázs Attila

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora lapunknak megerősítette, évente több száz kutya kerül ki ellenőrizetlenül külföldre. Egy holland állatvédő ismerősétől értesült arról, hogy Magyarországról olcsón hozzá lehet jutni a kutyákhoz. Egy eb ára 200 és 400 euró között is lehet.

Kiderült, az Oroszlányi Gyepmesteri Telepről is pénzért próbáltak eladni egy kutyát – állítja Szilágyi. Amikor a német hölgy nem volt hajlandó kifizetni a 200 eurót, nem adták neki oda az ebet. Kerestük az ügyben az érintett telepet. Szalczinger Ferenc, a telep vezetője lapunknak azt mondta: ők nem árulnak pénzért kutyát. „Néhány szervezet vesz át tőlünk ebeket, de hogy azoknak mi lesz a sorsa, azt nem tudjuk nyomon követni.”

Magyarországon évente huszonötezer kutya kerül ebtelepekre. Sokuknak soha nem találnak gazdát. Szilágyi szerint az ehhez hasonló eseteket akkor lehetne felderíteni, ha az Állatorvosi Kamara nyilvánosságra hozná: kik, hány kutya számára váltottak ki úgynevezett ebútlevelet.

2013 januárjától változik a szabályozás: a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus azonosítóval megjelölve tarthatók, a mikrochippel ellátott állatok adatait pedig rögzíteni kell az országos elektronikus adatbázisban. Ennek díja állatonként kétszáz forint. Ez, illetve a megjelölés költsége az állat örökbefogadóját terheli. Remélhetőleg a chip nehezíti a kutyával való kereskedést.

Guinness Rekord-kísérlet a felelős állattartásért
Az Állatok Világnapja alkalmából a Rex Alapítvány nagyszabású családi rendezvénnyel szeretné megünnepelni fennállásának 20. évfordulóját állatvédelmi központjában, az Újpesten található Rex Állatszigeten. Az októberi eseménnyel – az ünneplés és visszaemlékezés mellett – igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Ebből a célból az alapítvány egy Guinness Rekord-kísérletre is vállalkozott, mely során szeretnének közel 6000 plüssállatot összegyűjteni. A kampány során összegyűjtött játékok túlnyomó részét szemléletformáló üzenettel ellátva gyermekeknek ajándékozzák (többek között a Heim Pál Kórháznak, a Bethesda Kórháznak, illetve az SOS Gyermekfalunak), a legkülönlegesebb példányok pedig a Rex Állatsziget hamarosan megépülő plüssállat múzeumába kerülnek majd. Az alapítvány ezzel az akcióval is szeretné tudatosítani, hogy a könnyen gazdát cserélő plüssállatoktól eltérően az élő állatok nem játékszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik