Belföld

Jó reggelt, ásítók!

Csütörtök délután a Móra Ferenc Múzeumban Munkácsy Mihály Ásító inas portréja elé hívta egy flash mob kezdeményezés az álmosságra hajlamos érdeklődőket.

Mindenki egy dallamra várt, Edvard Grieg „Morning” című dallamára, hogy megkezdődhessen az „ásítási és nyújtózkodási mozgalom” az Ásító inas című kép előtt. Addig tartott az akció, míg e kellemes dallam el nem halkult. A végén egy hatalmas tapsviharral köszönték meg a részvételt, majd utána jelezték a részvevőknek, hogy akit érdekel a Munkácsy-kiállítás, ingyenesen megtekintheti.

A Szeged24 tudósítója az ásítóprogram után résztvevőket kérdezett meg, miért jöttek el erre a kezdeményezésre. „Nagyon frappánsnak vélem ezt a kezdeményezést, hiszen így olyan embereket is be tudnak csalogatni a múzeumba, akik esetleg nem érdeklődnek a művészet iránt. Valamint nagyon jó marketingfogásnak is találom, hogy egy múzeum, ami köztudott, hogy manapság nem dicsekedhet látogatók sokaságával, nyit egy ilyen új, modern megmozdulás felé. Ez mindenféleképp pozitívum az én szememben. Azért jöttem el ide, mert szeretem Munkácsy művészetét, valamint azt is le akartam tesztelni, hogy az ásítás valóban ragadós-e. És így a flash mob után el kell árulnom, hogy igen, az!” – mesélte az egyik résztvevő.

Egy másik látogató elmondása szerint ő azért látogatta meg ezt az eseményt, mert nagyon tetszik neki, hogy egy ilyen modern kezdeményezésbe belefoglalják a művészetet. Ha nem kapcsolódna hozzá, akkor elmondása szerint el sem látogatott volna erre a megmozdulásra. Úgy véli, hogy ezzel a kép és a realitás közti kapcsolatot próbálják megtestesíteni. A képből ki akarják ragadni a pillanatot, a képen ábrázolt mozdulat rekonstrukcióját megjeleníteni. „Nagyon kitűnőnek találom ezt a lehetőséget, mert így remélhetőleg többen megismerik Munkácsy művészetét” – mondta el a Szeged24-nek egy lelkes résztvevő.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik