Belföld

Félszáznál több veterán autó az Oldtimer Szuperkupa záró futamán

veteránautó (oldtimer, bmw 501)
veteránautó (oldtimer, bmw 501)

Székesfehérvár belvárosából startol el szombaton az Oldtimer Szuperkupának, Magyarország legnagyobb veteránautós túraverseny-sorozatának záró futama; a balatonlellei cél felé tartó túrán félszáznál több veterán autó vesz részt.

Magyar Andrea, a Chrono Classic elnevezésű rendezvény szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a futam az idén új útvonalakat jár be, a Balaton déli partján és a somogyi lankák között vezetik majd a gyönyörűen karbantartott „szépkorú”, 1956 és 1989 között gyártott kocsikat a 230 kilométeres túra résztvevői, a hazai versenyzők mellett egy osztrák és két cseh páros.

A legidősebb autó – egy Citroen Traction Avant B11 – 1956-ban gördült le a gyártósorról. Első magyar tulajdonosa, Csákvári Nagy Lajos festőművész révén 1963-ban került az országba. Korban nem sokkal marad el tőle az a Csehországból érkező Jaguar E-Type Roadster, amely 1962 óta járja az utakat, és rendszeres résztvevője volt az idei magyar futamoknak.

A veterán kocsik között számos ismert márka képviselteti magát: egyebek között Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, Citroen, Ferrari, Fiat, Jaguar, Mazda, Mercedes-Benz, NSU, Opel, Porsche, Skoda, Volkswagen és Volvo is lesz az indulók között. Az oldtimerek menetét öt modern Ferrari sportkocsi zárja majd, hogy a modern autócsodák, a teljesítmény és a csúcstechnika kedvelői se maradjanak élmény nélkül.

A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek az előírt időpontokat, átlagidőket és sebességeket kell mindenütt betartaniuk, a KRESZ szabályai szerint.
Az ügyességi szakaszokon századmásodpercnyi pontossággal kell teljesíteniük az előírt szintidőt, mivel minden századnyi eltérés – akár korábban, akár később érkeznek az előírt időpontnál a feladat végéhez – egy-egy hibapontot jelent. A győztes az lesz, aki a legkevesebb hibaponttal fejezi be a futamot.

A veterán kocsik túráját a székesfehérvári start után Sárszentmihályon, Nádasdladányban, Balatonakarattyán, Balatonvilágoson, Siófokon, Bálványoson, Balatonlellén, Fonyódon, Lengyeltótiban, Hácson, Somogyváron és Niklán az ellenőrző pontokon, illetve a pontossági feladatok teljesítésének helyszínén kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.
A futam a balatonlellei rendezvényparkban, a 16.15 órára tervezett befutóval ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik