kapuvári húsgyár (ingyenes, )
Belföld

Kapuvári húsgyár – Bérvágásra alapozna a válságterv

A Kapuvári Hús Zrt. számára a kisebbségi tulajdonos olyan válságtervet dolgozott ki, amely a bérvágásra átállásra alapul.

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos pénteken újságíróknak elmondta: biztosítani tudja, hogy beérkezzen a termelés felfuttatásához szükséges heti hatezer sertés.

Tájékoztatása szerint a nyáron heti három-négyezer állatot dolgoztak fel, aminek mintegy a felét vágták helyben, miközben heti tíz-tizenkétezres a kapuvári üzem teljes kapacitása. Hozzátette: a terv szerint olyan új tulajdonosi szerkezetet alaktanának ki, amelyben jelentős hányad jut a sertéstenyésztőknek és a gyár dolgozóinak is, ő maga pedig jelképesre csökkentené jelenlegi 25 százalékos tulajdonrészét. Jelezte: a válságterv jövő csütörtökön kerülhet a közgyűlés elé. Foltányi Árpád közlése szerint a cégnek bő négy és félmilliárd forintos hiteltartozása volt, erre az a kétmilliárd forintot érő szolnoki vágóhíd is fedezet, amelyre szerinte nincsen szüksége a társaságnak. Ehhez jön még a hárommilliárdos szállítói állomány.

Mindezt szerintem nem lesz túl nehéz kezelni, megfelelő válságkezeléssel – jelentette ki. A kisebbségi tulajdonos elmondása szerint  – a korábbi ígéretekkel szemben tudatosan felszámolásba kívánják vinni a gyárat – , amivel a beszállítókat százmilliós nagyságrendű veszteség éri, ezért azok sem tudnának fizetni, így – a Hajdú-Béthez mérhető emberi tragédiák következnének be –  a felszámolással. Foltányi Árpád szólt arról, hogy csődbűntett miatt büntetőfeljelentést kíván tenni a társaságnál történtek miatt. Rámutatott: ha polgári perre megy, annak lezárultára már nem lesz újraindítható a közben leállított vállalat.

A Kisalföld napilap szeptember 12-i számában írt arról, hogy többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak – a múlt hét elejéről szeptember 27-ére halasztották. A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t.

A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi “felelőtlen garanciavállalások” miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében. A héten hétfőn – a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később – újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel.

Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor elmondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban. A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak mintegy harmada. Hozzátette: nem tudni még, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal. Pénteki számában arról írt a Kisalföld, hogy a többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását.

A lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás indult ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Hozzátette: ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat.

Korábban írtuk:

A felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását a többségi tulajdonos képviselője – írta pénteki számában a Kisalföld.

A lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás indult ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll.

Hozzátette: ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében.

Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt még tovább működhetne a vállalat.

——

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos csütörtökön úgy nyilatkozott, a jövő hétre készíti el a válságtervet a Kapuvári Hús Zrt. megmentése érdekében >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.