Belföld

3D dizájn képzés indul a szegedi és a temesvári egyetemen

Szakmai képzés oktatási programjának kidolgozása kezdődik meg a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével a 3D dizájn területén.

Aranyi Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense kiemelte, hogy a térségben tapasztalható szakemberhiány vezetett a projekt elindításához. Ez a program a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja – hangsúlyozta a docens, aki egyben a 3D dizájn projekt vezetője is.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk 3D ábrázolással a legkülönbözőbb területeken: a televízióban, a filmiparban, oktatási segédanyagokban, építőiparban vagy akár lakberendezésnél szükséges látványtervezés, modellezés során. Ugyanakkor a munkaerőpiacon jelenleg hiányszakmának minősül a magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakember. Különösen jelentős ez a probléma Szeged és Temesvár környékén, ahol ugyan számos informatikai cég működik a határ mindkét oldalán, de kifejezetten erre szakterületre egyetlen oktatási intézmény sem készíti fel diákjait. A „3D dizájn projekt” elindítását az ilyen szakemberek iránti szükséglet ösztönözte.

A képzés a funkcionális formatervezésre fog koncentrálni. Ennek sajátossága, hogy a tervezett tárgy különböző szakaszokat követően nyeri el végső formáját, és járja be saját életciklusá t- nyilatkozta Florea Hariton, a Temesvári Nyugati Egyetem adjunktusa.  A formatervezés első lépése maga az ötlet, és a folyamat végén pedig a formatervezett tárgy vagy eszköz eljuthat a piacra, a potenciális felhasználókhoz és vásárlókhoz. A jövőben azok a fiatalok, akik erre szakosodnak, képesek lesznek arra, hogy egy formát a megvalósítás első fázisától az utolsóig elképzeljenek, valamint hogy meg is tudják valósítani elképzeléseiket. A jövő tervezői elsajátítják az animálás folyamatát is, valamint megtanulják azt, hogy hogyan tudják az elkészített tárgyat vagy eszközt piacra juttatni, reklámozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik