Belföld

Vége a cseh szesztilalomnak!

Cseh szesz bolt (csehország, szesz, bolt, )
Cseh szesz bolt (csehország, szesz, bolt, )

Csütörtöktől újra lehet Becherovkát inni Prágában.

Csütörtöktől forgalmazható lesz Csehországban az a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes ital, amelyet bizonyíthatóan 2012. január elseje előtt gyártottak, ezeket eredetbizonyító irat nélkül lehet majd forgalmazni – közölte Petr Necas miniszterelnök a kormány szerda esti ülése után. Csehországban eddig huszonhat halálos áldozatot szedett a metil-alkohollal szennyezett pancsolt szesz, amelynek nyomán két hete tiltották meg a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását.

A 2012-ban készült szeszes italok azután kerülhetnek az üzletekbe és a vendéglőkbe, hogy a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. A metil-alkohol-mérgezési hullám után legyártott alkoholt minden esetben az eredetet bizonyító irattal és új zárjeggyel kell ellátni.

A kormányrendelet, amely a most elfogadott intézkedések részleteit és az alkohol eredetét bizonyító formanyomtatványt is tartalmazza, a gyakorlatban Leos Heger egészségügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata után lép hatályba. Heger azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy erre csütörtökön délelőtt vagy délután kerül-e sor.

Ha ezentúl bárki az eredetet bizonyító papírok, a laboratóriumi vizsgálat protokollja, vagy az új zárjegy nélkül hoz forgalomba szeszes italt, az már nem kihágásnak – mint eddig -, hanem súlyos bűncselekménynek minősül, és szigorú büntetést von maga után – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

A csehországi szeszgyártó cégek eddig 28 millió darab új zárjegyet rendeltek az állami nyomdától.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a raktárakban zárolt, mintegy 21-22 millió üveg tömény szesz azután kerülhet újra forgalomba, hogy tulajdonosaik beszerzik a szükséges iratokat. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik. A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak.

A mérgezett alkohol eddig 26 emberéletet követelt Csehországban. A forgalmazás, majd az export tilalma miatti károk mértéke egyelőre nem ismert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik