Belföld

Hamarosan véget ér a parlagfűszezon

parlagfű (parlagfű, )
parlagfű (parlagfű, )

Az ország kétharmada már fellélegzett, Somogyban, Tolnában és Bács-Kiskunban azonban továbbra is az elsőfokú riasztás érvényes.

Végéhez közeledik a parlagfűszezon – közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint folyamatosan csökken a pollenterhelés.

A parlagfű pollenkoncentrációja már sehol sem érte el a köbméterenkénti 100 szem értéket. Parlagfűvel jelenleg leginkább az erdei utak, rakodók mentén, illetve a mezsgyéken lehet találkozni. Somogy és Tolna megyében, illetve a Duna vonalát átlépve Bács-Kiskun megye keleti részén, továbbá az ország észak-keleti csücskében van még piros, vagyis első fokú riasztás.

Az ország túlnyomó területén viszont már csak a sárga színnel jelölt figyelmeztető jelzés érvényes. Az Alpokalján és Eger környékén még ennél is jobb a helyzet, itt már nem éri el a tüneteket okozó mennyiséget a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma.

Ha a következő napokban is hasonlóan alakul az időjárás, akkor a parlagfű-pollenhelyzetben sem lesz változás, vagyis folytatódik a lassú csökkenés. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy egy-egy melegebb napon újra jelentkezhetnek tüneteik, így az ÁNTSZ azt javasolja, hogy továbbra is szedjék ajánlott gyógyszereiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik