Belföld

Az iPhone-ért sorban állók elrugaszkodtak a valóságtól

Pálinkás József (Pálinkás József, MTA)
Pálinkás József (Pálinkás József, MTA)

Az iPhone-jelenségről is beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen csütörtökön Egerben. Pálinkás József szerint aki képes sorban állni éjszaka egy telefonért, az elszakadt a valóságtól.

„Újra kell-e gondolnunk a növekedés fogalmát?” – ezzel a címmel tartott előadást Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az 50. Közgazdász Vándorgyűlésen Egerben. Szerinte a közgazdaságtan alapvető törvényszerűségei nem, vagy igen ritkán változnak, a világ azonban, amit a közgazdaságtan le akar írni, sűrűn változik. A társadalom globális nagy kihívásaira nincs tisztán közgazdaságtani válasz, vélte Pálinkás.

A problémák megoldására gyakran felmerül, hogy majd kinőjjük, Pálinkás szerint azonban a materiális növekedéssel való fejlődés korszakának a végéhez közeledünk. „Véges rendszerben nem képzelhető el végtelen növekedés” – mondta a fizikus. Az Akadémia elnöke kifejtette: helye lehet Európában is a növekedésnek, de kérdés, hogy ennek mi lesz az alapja, a kereslet ugyanis itt már nem nagyon fog növekedni. Szerinte „a tökéletesen felesleges dolgok kínálata” sem pörgeti majd fel a gazdaságot.

Pálinkás beszélt az iPhone5-jelenségről is. Szerinte az, hogy emberek képesek voltak éjszaka sorban állni egy bolt előtt csak azért, hogy egy néhány milliméterrel vékonyabb telefont megvegyenek, azt jelzi, hogy ezek az emberek elszakadtak a valóságtól. Az MTA elnöke a jelenséget „iPhone 5-szindrómának” nevezi. Az anyagi növekedés, a folyamatos GDP-növelés helyett szerinte új célok kellenek.

Ezekben a napokban zajlik Egerben a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szervezésében a Közgazdász Vándorgyűlés. Az idén már 50. alkalommal megrendezett, szombatig tartó találkozón az ország vezető közgazdászai, illetve határon túli szakemberek vesznek részt. Pálinkás József mellett Kovács Árpád MKT-elnök is felszólal. A csütörtöki plenáris ülések után pénteken szekcióüléseket tartanak, majd gazdaságpolitikai megbeszélésekkel folytatódik a program. A zárónapon a Költségvetési Tanács tart „rendkívüli nyílt ülést” a közönség előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik