Belföld

Szórakozik a forinttal az Orbán-kormány

forintok(1)(960x640).jpg (pénz, )
forintok(1)(960x640).jpg (pénz, )

Ezt állítja az MSZP, amely szerint „kalandorpolitikát” folytat a kabinet a forintárfolyammal.

Az ellenzéki párt szerint a kormány úgy erőszakolja rá a jegybankra a kamatcsökkentéseket, hogy közben teljesen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat. „E kettő eredményeként a pénzünk egyre kevesebbet fog érni”, miközben a forint stabilitása az ország érdeke. Ehhez kiszámítható költségvetésre és stabil, inflációtartó jegybanki döntésekre van szükség.

A szocialisták szerint a költségvetés teljesülése „a benne tátongó 600 milliárdos lyuk miatt rendkívül bizonytalan, gyakorlatilag meg is bukott, a jegybank monetáris tanácsa pedig a fideszes bábtagok túlerejével kamatcsökkentést hajt végre. A forint így jelentős inflációt szenvedhet el, miközben az már jelenleg is kiugróan magas.”

Az ellenzéki párt úgy véli: ősszel jelentősen drágulnak az élelmiszerek, „a gyenge forint az energiaárak emelkedését is maga után vonja, ami a fűtési szezon kezdetekor és az eleve magas benzinárak mellett súlyos teher lesz a háztartásoknak”.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt „és a Fidesz Zrt. tagjait, hogy térjenek végre észhez, haladéktalanul fejezzék be forinttal való hazárdjátékot, és az ország amúgy is elszegényített lakosságát ne tegyék ki egy felgyorsuló pénzromlás katasztrófához vezető kockázatának!”

Óvatosabb kamatpolitikát indokolna Magyarországon az infláció – vélekedtek előzőleg londoni elemzők is. A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – elemzői szerint azzal kell számolni, hogy az alapkamat még az év vége előtt 6 százalékra csökken a jelenlegi 6,5 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik