Belföld

Somogyi Győző grafikus, festőművész alkotásai Székesfehérváron

Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában.

A művész 70. születésnapja alkalmából rendezett tárlaton történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő grafikáit, családi arcképcsarnokából és szakrális témájú munkáiból válogatott festményeit, valamint tájképeit mutatják be.
Az alkotások igazolják a kiállítást megnyitó Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szavait, aki az alkotó munkásságát méltatva kiemelte, Somogyi Győző művészete következetes, megélt hitéből, keresztény gondolkodásmódjából táplálkozik.

A tárlat megnyitását összekapcsolták a Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjteményének második alkalommal megrendezett szimpóziumával. Elődeinek ilyen irányú tevékenységét követve, a művészetpártoló, a művészekkel mindig élő, tartalmas kapcsolatot ápoló Spányi Antal püspök alapította a gyűjteményt tavaly szeptemberben.
Mint akkor az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény gyarapítására nemcsak az egyházmegyében alkotó mintegy százötven művésztől, hanem az ország más részeiből és a határon túlról is várnak nem kizárólag szakrális témájú, de magas színvonalú alkotásokat, akár felajánlásként, akár megvásárlásra.

A kortárs művészek közül elsőként A festőangyal című művet Aknay János Kossuth-díjas festőművész ajándékozta a gyűjteménynek. Somogyi Győző kiállítása alkalmából ugyancsak egy “angyalos” alkotással, a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló ajándékba adott munkájával gazdagította a múzeum anyagát.

Vásárlás útján került viszont a gyűjteménybe Rabóczki Judit Rita szobrászművész Giotto angyalai című kompozíciójának tíz angyala. A pirogránitból és vasból készült alkotásokat – mint azt Reha György, a gyűjtemény kurátora elmondta – a gyűjtemény szívesen kölcsönadja bemutatásra oktatási és kulturális intézményeknek.
Somogyi Győző alkotásait október 22-ig tekintheti meg a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik