Belföld

Simor és Veres az „inkvizíció” előtt

simor jános (simor jános)
simor jános (simor jános)

Kellett IMF-hitel 2008-ban vagy sem? Pánikolt Gyurcsány, vagy válságmenedzselt? Ülésezik az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Elnököl Rogán, „vendég" Simor és Veres.

Ami kishazánk pénzügyi helyzetét illeti, manapság elvileg az a lényeg, hogy megalkuszik-e végre az Orbán-kormány az EU–IMF-párossal, megkapjuk-e az ígért tizenöt milliárd eurót, akár csupán „védőhálóként”, akár elkölthető pakként. Ehhez képest szerda délelőtt a 2008-as, a Gyurcsány-kabinet által kötött korábbi világbanki csomagon vitatkozik a t. Ház gazdasági bizottsága.

„Politikai kommunikációra” persze kiválóan alkalmas az ügy, pláne, hogy a ritkán látható Simor András jegybankelnök és Veres János volt pénzügyminiszter is megjelent a grémium hívószavára.


Rogán, Veres és SimorFotó: Neményi Márton

Zanzázzuk az álláspontokat.

Rogán Antal bizottsági elnök és nem mellesleg fideszes frakcióvezető szerint 2008 októberében Gyurcsány és csapata jegybankelnököstül bepánikolt, zavarukban indokolatlanul hamar hívták be a világbankot, és szolgaian aláírták a számunkra kedvezőtlen feltételeket tartalmazó szerződést. Rogán úgy véli, állítását igazolja, hogy a kabinet a megállapodás létrejötte után fél évig „hozzá sem nyúlt a pénzhez”.

Ezzel szemben Veresék azt mondják, hogy 2008. október 9-én valóban súlyos vészhelyzet állt be: az államadósság-kezelő szervezetnek délelőtt még sikerült állampapírokat értékesítenie, délután viszont lefagyott a piac, emellett tőzsdezárásra 14,5 százalékot zuhant az OTP-részvények árfolyama, valamint kibontakozni látszott egy forintellenes spekuláció. Ebben a helyzetben indokoltan döntött úgy a miniszterelnök (a jegybankelnök és az adósságkezelő vezérének egyetértésével), hogy éppen a pánik megelőzése érdekében az EU-hoz és a világbankhoz fordul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik