Belföld

Rendszerváltást hozhat az építőiparban az új építési törvény

Megerősítik és pontosan definiálják a fővállalkozói és alvállalkozói szerepeket, e-építési naplót vezetnek be.

Rendszerváltást hozhat az építőiparban az új építési törvény hatályba lépése – hangoztatta a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára kedden Székesfehérváron, egy építőipari vállalkozói konzultáción. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Szaló Péter elmondta, a kivitelezés folyamata számos ponton változik: így például megerősítik és pontosan definiálják a fővállalkozói és alvállalkozói szerepeket, e-építési naplót vezetnek be. Hamarosan befejeződik az elektronikus

dokumentációs rendszer fejlesztése: nemcsak a különböző kiviteli tervek lesznek megtalálhatók elektronikus formában, hanem az energetikai tanúsítványok és az építési napló is. Ezeknek nagy szerepük lesz a lánctartozások csökkentésében.     Hangsúlyozta: a már létező fedezetkezelő rendszert is szeretnék továbbfejleszteni. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg csak az egymilliárd forint feletti uniós beruházásoknál használják a fedezetkezelőt, de korábban jól működött kisebb munkák esetében is.

A fizikai teljesítés össze lenne kapcsolva a pénzügyivel az építkezés minden szintjén; “a kivitelezési sorban feljebb lévő” vállalkozó engedményezi a kifizetést a munkát elvégző alvállalkozónak – mondta.     Kiemelte: a rendszerbe bevonandó vállalkozások köréről és a beruházási értékhatárról még nem döntöttek, de szeretnék kiterjeszteni az alsó határt 100 millió forintig. Az erről szóló kormányrendelet-tervezet hamarosan az államtitkári értekezlet, majd a kormány elé kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik