Belföld

Meghalt Verók István

Verók István (verók istván, )
Verók István (verók istván, )

A szocialista politikus szerda hajnalban hunyt el.

A hírt az MSZP sajtóosztálya megerősítette az MTI-nek.


(Fotó: MTI/Beliczay László)

Az MSZP honlapján olvasható életrajza szerint Verók István 1950-ben született, nős, három felnőtt gyermeke és egy unokája van. 1967-69 között a Ganz MÁVAG géplakatosaként dolgozott. 1969-71 között sorkatona, szakaszvezető volt. 1971-től a Közlekedési és Műszaki Vállalat útlevél és vízum ügyintézője, majd 1976-tól rendezvényszervezőként munkálkodott.

1981-ben főiskolai diplomát szerzett könyvtár-pedagógiai szakon. 1985-től a Reflektor Kiadó sorozatszerkesztője, majd ugyanitt főszerkesztője volt. 1989-től több szolgáltató, kereskedelmi és építőipari Kft.-nél cégvezető, igazgató, ügyvezető igazgató.

1993-tól a Terézvárosi Önkormányzat gazdasági társaságánál, az Oktogon Kft.-nél vállalkozási igazgató, majd a cég Terézvárosi Kft-vé történő átalakulása után, 1995-től ügyvezető igazgatóként tevékenykedett. 1999-2001 között az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. Igazgatóságának tagja, vezérigazgató helyettese.

A 2002-es választásokat röviddel megelőzően a Terézvárosi Önkormányzat Vagyongazdálkodási bizottságának lett tagja. 2002-ben, majd 2006-ban is Terézváros polgármesterének választották, 2010-ig volt a városrész első embere.

Tavaly hűtlen kezeléssel vádolták meg őt 13 társát egy Andrássy úti önkormányzati ingatlan 2004-es eladása kapcsán. Az ügyészség szerint 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak az adásvételi szerződés aláírásával a volt polgármester, az elidegenítés megszavazásával a szocialista és szabad demokrata képviselő-testületi tagok és a törvényességi ellenőrzés elmulasztásával az aljegyző.

Verók István kijelentette, hogy nem követett el jogsértést, a vád megalapozatlan, az pedig sajnálatos mérföldkő a magyar igazságszolgáltatás történetében, hogy a kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre a leadott szavazataik miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik