Belföld

Tűz a laboratóriumban Mosonmagyaróváron

Gyufaláng (gyufaláng, )
Gyufaláng (gyufaláng, )

Hogyan viselkedik a tűz és a jég a laboratóriumban, ha más anyagokkal eresztik össze őket?

Hogy kerül harmincnál több ló éjszaka a várárokba? Hogyan kísérleteztek 200 évvel ezelőtt a tudósok?  – ezekre és még hasonló izgalmas kérdésekre találhatnak választ azok, akik pénteken ellátogatnak a mosonmagyaróvári egyetemre a Kutatók éjszakája programjai keretében.

Nagy várakozás előzi meg az iskolások körében a lovak történelmi szerepéről, hasznosításuk lehetőségeiről szóló előadást – mondta Varga László, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági – és Élelmiszer-tudományi Karának dékánhelyettese.

A szervezők azonban arra is lehetőséget teremtenek, hogy a vállalkozó kedvűek testközelből megismerkedjenek velük, azaz meglovagolják őket. A kevésbé bátrak pedig kocsira szállhatnak, és a bakon ülve élvezhetik a közlekedés tradicionális formáját – ismertette a dékánhelyettes. Ugyancsak érdekesnek ígérkezik a népi időjóslások megbízhatóságáról szóló előadás, amely azt taglalja, hogy van-e a népi megfigyeléseknek tudományos alapja.

A Kutatók éjszakáján megemlékeznek az egyetem elődjének, az egykori óvári akadémiának tudós oktatóiról is, akik kutatásaikkal bekapcsolták a közel 200 éves intézményt a tudományos élet nemzetközi vérkeringésébe. Izgalmas kémiai kísérleteknek lehetnek tanúi azok a látogatók, akik megnézik, hogyan borítja lángba a laboratóriumot egy szakember különleges hang és fényhatások kíséretében.

A férőhelyek száma miatt ezt a programot is internetes regisztrációhoz kötik csakúgy, mint azt a vizsgálódást, amely a hasznos mikroorganizmusokat állítja középpontba. A nemespenész-gombákat, tejsavbaktériumokat mikroszkóp alatt lehet majd megtekinteni. Ezek tevékenysége nélkül jóval kevesebb féle élelmiszer közül választhatnánk – jegyezte meg a dékánhelyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik