Belföld

Gyenesei István tagadja a magánokirat-hamisítás vádját

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 09. 26. 08:00

A Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere, korábbi megyei közgyűlési elnök ellen - pénzbüntetés kiszabását kérve - a Székesfehérvári Városi Ügyészség emelt vádat.

A vádirat szerint Gyenesei István 2011. szeptember 14-én a területi választási iroda vezetőjének valótlan tartalmú iratot adott át, amely szerint Ormai István, a Somogyért Egyesület korábbi alelnöke Nagyatád polgármestere lemond megyei közgyűlési mandátumáról, amelyet 2010-ben az egyesület tagjaként szerzett – Gyenesei Istvánnal és Kövér Istvánnal, Nagyszakácsi polgármesterével együtt.

Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság tett feljelentést ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt, miután két, egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott. Két nappal a Somogyért Egyesület beadványa után ugyanis Ormai István írásban azt közölte, hogy nem mond le a mandátumáról, a lemondó nyilatkozatra pedig nem ő írta rá a 2011. szeptember 12-ei dátumot.

A feljelentés szerint az egyesület elnöke a Somogy Megyei Közgyűlés képviselőjének nyilatkozatát annak ellenére nyújtotta be, hogy a lemondás nem állt az érintett Ormai István szándékában. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon január 4-én kezdődött nyomozás, amely május 5-én vádemelési javaslattal zárult, május 29-én pedig vádat emeltek Gyenesei István ellen.

A tárgyaláson Gyenesei István hozzávetőleg egyórás, a nyomozati szakban elmondottakkal egyező vallomást tett, amelyet azzal kezdett: “Nem vagyok vétkes, és a Somogyért Egyesület egyetlen tagja sem vétkes.” Azt állította: szabályosan, Ormai István tudtával jártak el, a lemondó nyilatkozatot ugyanis Ormai István korábbi megbízása alapján nyújtották be.
Felidézte: éppen Ormai István kezdeményezésére hatalmazták fel az elnökséget a mandátumot szerzők, hogy ha kilépnek az egyesületből, akkor érvényesítsék, azaz lássák el a kilépés dátumával a mandátumról lemondásról szóló nyilatkozatukat, amelyet 2010. október 6-án foglaltak írásba – mondta Gyenesei István. Hozzátette: ennek megfelelően jártak el, amikor Ormai István írásban közölte velük, hogy kilép az egyesületből, és a korábbi lemondó nyilatkozatot a kézírásával kiegészítette. (A lemondó nyilatkozatra a dátumot az egyesület egyik alelnöke írta rá.)

A tanúként megidézett Ormai István ezzel szemben az állította, hogy a kilépéssel együtt a mandátumról lemondó, “kényszer hatására” aláírt, dátum nélküli nyilatkozatra a géppel írt szöveg alá – miként a többiek is – 2010. október 6-án, és nem 2011. szeptember 12-én írta le kézzel azt a szöveget, amelyet elé raktak. “Ennek a dátumnak a ráírására soha senkit nem hatalmaztam fel, tudtomon és akaratomon kívül történt” – mondta a keltezésre utalva. A bíró kérdésére, hogy a becsatolt iratok közül miért csak az ő nyilatkozatán van a lemondást megerősítő kézzel írott nyilatkozat, azt mondta: erre nem tud válaszolni.
Ormai István azt is közölte: már akkor tudta, amikor megírták, hogy a lemondó nyilatkozat csak “formaság”, nem érvényes, ám a vádlott védője, Bárándy Péter kérdésére, hogy ezt miért nem közölte akkor a többiekkel, azt mondta: erre nem akar válaszolni.

A védő felvetésére – magára nézve miért nem érezte követendőnek azt az általa a tárgyaláson többször is hangoztatott kijelentést, hogy “általánosságban és elvileg” egyetért azzal, hogy ha valaki listán jut mandátumhoz, akkor az őt jelölő szervezetből való kilépéskor azt vissza kell adnia – azt mondta: nem az ő, hanem az egyesület elnökének a közgyűlésben tanúsított hozzáállása vezetett ehhez a helyzethez.

Kedden a bíróság még öt tanút – valamennyien az egyesület tagjai – hallgatott meg; mindannyian a Gyenesei István által elmondottakat erősítették meg.

A tárgyalás november 20-án folytatódik, akkor várhatóan ítéletet is hoz a bíróság.
A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság (LB) is foglalkozott, és más-más okból, de minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a Somogy Megyei Közgyűlésnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.