Belföld

Fogyatékkal élnek, gyereket szeretnének – videó

Down-szindroma-1(960x640).jpg (down-szindróma, )
Down-szindroma-1(960x640).jpg (down-szindróma, )

Sikertörténetek vagy csupán átlagos hétköznapiak? Videoriport-sorozatunk fogyatékkal élő párokkal. Első rész: Cili és Balázs.

Kapcsolódó cikkek

Balázsnak igazán rakoncátlan tincsei lehetnek, Cili percenként nyúl a füléhez, hogy megigazítsa párja haját. A lány minden mozdulatából árad a szeretet, csillog a szeme, ahogy a férfire néz. Cili Down-szindrómás, Balázs születésénél pedig komplikációk léptek fel.

Tizenhét éve ismerik egymást, hat éve házasok. Nem volt igazán nagy esküvőjük – mesélik –, csak egy olyan családias. A népes vendégsereg, az egyházi szertartás sokba került volna. Cili és Balázs egyedül élnek, pontosabban ketten, ha úgy adódik, egymásnak segítenek. Például, amikor Balázs lába megsérült, Cili kötözte be, mert a férfi nem tudta ellátni magát.

Az életük boldog és teljes, mindketten dolgoznak: színészek az értelmi sérülteket foglalkoztató Baltazár Színházban. Cili zongorázik, Balázs énekel. Most épp október 4-re készülnek, akkor tartják a Down Alapítvány 20 éves születésnapi ünnepségét a Körcsarnokban. „Nagy buli lesz” – lelkesíti a baltazárosokat Balázs. „Majd elkérlek anyádtól” – mondja az egyik downos lánynak. A lány a nyakába ugrik örömében.

Balázs láthatóan a társaság közepe, egy igazi pasi: imádja a focit, számára az egyetlen szín a zöld-fehér. Kettejük közül Cili a praktikusabb, ő viszi a napi ügyeket is, és már a meccsnézést is megszokta. Neki azonban nem a foci az álma, hanem egy kisbaba. Pár éven belül szeretnének egy közös gyereket.

Videoriport:

A 21. kromoszómapár:

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség. A nem öröklött génhibák közül ez a leggyakoribb. A 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul.

Nevét John Langdon Down angol orvos után kapta. Ő írta le először 1866-ban klinikailag a tünetegyüttest.

 

Sorozatunk második részében egy olyan szerelmespárral ismerkedünk meg, akik még Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe is elmentek azért, hogy összeházasodhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik