Belföld

Felmentették a kisteleki banki csalás vádlottját

24.hu
24.hu

2012. 09. 26. 15:10

Az ítélet azonban nem jogerős, a négyszáz milliós per a Kúrián folytatódik.

Szerdán a Szegedi Ítélőtábla a banki csalás miatt a Kistér Kész Termelői Értékesítő Szövetkezet volt igazgatási elnöke ellen indított eljárásban, megváltoztatva a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét, a vádlottat bűcselekmény hiányára hivatkozva felmentette a csalás és magánokirat-hamisítás vádja alól, és elrendelte azonnali szabadlábra helyezését.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: semmilyen adat nem merült fel arra nézve, hogy K. Sándor nem akarta visszafizetni az általa felvett 400 millió forintos hitelt, és a banknak sincs kára, mert a hitelnek van fedezete, egy nagy összegű ingatlan, melyről korábban a kisteleki önkormányzat kötött szerződést a vádlott képviselte céggel.

A bíróság szerint a vádlott hamis adatszolgáltatással sem tévesztette meg az OTP Bankot, ugyanis a hitelkérelme benyújtásához a cég előzetes mérlegadatait adta meg, a végleges csak később készült el. Ez azonban a bíróság szerint nem befolyásolta a hitelt nyújtó bankot, mert az a pénzt a számlaforgalom alapján, a hitelfedezetet látva tette meg, és mindenképp megadta volna a kért kölcsönt.

A vádlott egyébként azért fordult az OTP-hez, mert az általa vezetett cég pénzügyi gondokkal küzdött, tavalyelőtt el is indították a felszámolási eljárását.

A Szegedi Ítélőtábla azonban nem értett egyet az elsőfokú ítélettel, mely szerint a hitel visszafizetésének nem állt fenn a reális esélye. Ugyanis a Kistér Tész az első két részletet – a megállapodásnak megfelelően – még a hitel felvétele után egy évvel is törlesztette, és csak utóbb került olyan helyzetbe, hogy a további részleteket nem tudta fizetni. Mindezek alapján, mivel bűncselekmény nem valósult meg, a vagyonelkobzás szóba sem jöhet – hangzott el az ítélet kihirdetéskor.

A döntés azonban nem jogerős, a per a Kúrián folytatódik, mert az ügyész fellebbezett a most felmentett vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.